Iranul a revocat acreditarea inspectorilor AIEA din Germania și Franța

0
Publicat:

Potrivit agenției de presă Tasnim, decizia Teheranului este legată de declarația neprietenoasă făcută de mai multe țări în timpul unei reuniuni recente a Consiliului guvernatorilor AIEA.

Reactor nuclear iranian. Foto: EPA-EFE
Reactor nuclear iranian. Foto: EPA-EFE

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a căror acreditare a fost revocată de autoritățile iraniene, sunt cetățeni ai Franței și Germaniei, a relatat  agenția de presă Tasnim. Agenția nu a precizat câți specialiști AIEA și-au pierdut acreditarea în Iran. Potrivit acesteia, decizia Teheranului este legată de declarația neprietenoasă făcută de Marea Britanie, Germania, Statele Unite și Franța în timpul unei reuniuni recente a Consiliului guvernatorilor AIEA.

Anterior, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că Iranul a informat agenția de decizia de a revoca acreditarea mai multor inspectori ai organizației care efectuează inspecții la instalațiile de îmbogățire a uraniului. Grossi a menționat că această mișcare ar reduce foarte mult capacitatea agenției de a efectua inspecții în Iran. Șeful AIEA a condamnat acțiunile Teheranului și a cerut autorităților țării să coopereze.

Comentând această decizie a Teheranului, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Nasser Kanani Chafi a remarcat că Statele Unite și trei țări europene „au abuzat de puterile Consiliului guvernatorilor” al AIEA în propriile lor scopuri politice. Nu a precizat despre ce țări vorbea. Diplomatul a adăugat că Iranul va continua să coopereze cu agenția în cadrul acordurilor existente.

Pe 14 septembrie, Regatul Unit, Germania, Statele Unite ale Americii și Franța, în cadrul unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor AIEA, au cerut Iranului să furnizeze informații cu privire la prezența particulelor de uraniu detectate de AIEA la siturile Turquzabad și Varamin, precum și să autorizeze AIEA să instaleze orice camere de luat vederi pe care le consideră necesare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite