SUA dezmint orice acord cu Iranul privind domeniul nuclear VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a dezminţit vineri orice acord cu Iranul în domeniul nuclear, dând asigurări că informaţiile de presă potrivit cărora un acord este pe punctual de a fi încheiat sunt "inexacte", notează AFP, scrie Agerpres.

Drapel iranial pe laptop FOTO: Shutterstock
Drapel iranial pe laptop FOTO: Shutterstock

"Fiind vorba de Iran, unele dintre informaţiile pe care le vedem despre un acord nuclear sau, pe de altă parte, despre deţinuţi, sunt pur şi simplu inexacte şi nu sunt adevărate", a declarat  Antony Blinken.

Declarațiile vin după ce recent au fost publicate de diverse media asigurări că  Washingtonul şi Teheranul ar fi aproape de încheierea unui acord interimar pentru a înlocui acordul privind programul nuclear iranian din 2015, de la retragerea unilaterală a Statelor Unite în 2018.

De asemenea, Iranul a dezminţit aceste informaţii. Dar aceste informații de presă intervin într-un context de relansare a discuţiilor între occidentali şi iranieni centrate pe domeniul nuclear.

Un înalt responsabil diplomatic iranian a discutat la Abu Dhabi cu reprezentanţi francezi, britanici şi germani despre o serie de teme strategice, printre care programul nuclear iranian, potrivit unor surse diplomatice.

Teheranul a confirmat luni că poartă discuţii indirecte cu Statele Unite prin intermediul sultanatului Oman.

Blinken a reiterat vineri poziţia americană conform căreia Statele Unite "sunt hotărâte ca Iranul să nu obţină niciodată o armă nucleară" şi că, pentru a realiza acest lucru, "toate opţiunile rămân pe masă".

"Continuăm să credem că diplomaţia este cea mai eficientă cale de a realiza acest lucru, dar nu există un acord şi informaţiile afirmând contrariul sunt inexacte", a spus el. Blinken a adăugat că, de asemenea, nu există niciun "acord" cu privire la eliberarea unor cetăţeni americani în Iran sau schimburi de prizonieri.

Conform informațiilor puţin trei americani de origine iraniană sunt închişi în Iran, printre care omul de afaceri Siamak Namazi, arestat în octombrie 2015 şi condamnat la zece ani de închisoare pentru spionaj.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite