Iraniana condamnată pentru că a vrut să vadă un meci de volei a intrat în greva foamei

0
0

Britanica de origine iraniană, care a fost condamnată la un an de închisoare pentru că a încercat să intre la un meci de volei masculin, protestează împotriva detenţiei. Ea a intrat în greva foamei pentru a doua oară, informează „Al Jazeera“.

Ghoncheh Ghavami a fost condamnată la un an de închisoare pentru că a încercat, împreună cu alte femei, să intre la un meci de volei disputat între echipa naţională a Iranului şi cea a Italiei, ţinut la Teheran în iunie 2014, a declarat avocatul femeii de 25 de ani pentru presa iraniană.

Femeia, care a intrat pentru a doua oară în greva foamei, protestează împotriva a ceea ce denumeşte „detenţie ilegală“, spune şi mama lui Ghavami pentru BBC.

Iran  a interzis femeilor să participe la meciurile de volei în 2012, extinzând astfel o interdicţie privind meciurile de fotbal. Autorităţile susţin că femeile au nevoie de protecţie faţă de comportamentul inadecvat al fanilor bărbaţi.

Amnesty International a descris-o pe Ghavami drept o prizonieră a conştiinţei şi a solicitat eliberarea ei imediată. Peste 700.000 de persoane au semnat o petiţie online în care se solicită autorităţilor iraniene să o elibereze.

Ghavami făcea parte dintr-un grup de activiste care au încercat să vadă un meci de volei între echipa iraniană şi cea italiană, pe 20 iunie 2014. Femeile au fost arestate şi, se pare, au fost bătute înainte de a fi eliberate. 

Însă, Ghavami a fost luată din nou în custodie şi acuzată. Ea a intrat pentru prima dată în greva foamei în octombrie, după ce fusese ţinută la izolare. Biroul de Relaţii Internaţionale al Marii Britanii a declarat că ştie de cetăţeanul britanic reţinut în Iran, dar că are drepturi limitate şi nu o poate ajuta, scrie BBC. Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie, tratându-i pe cetăţenii cu două cetăţenii, dintre care una iraniană, ca fiind iranieni.


Citeşte şi:

Iranul a condamnat o activistă pentru că a încercat să urmărească un meci de volei

O britanică de origine iraniană a fost reţinută de autorităţile iraniene după ce a încercat să urmărească un meci de volei masculin. Ea a fost condamnată la un an de închisoare, anunţă avocatul său.

O femeie a fost spânzurată în Iran pentru că şi-a ucis presupusul violator

Iran a executat sâmbătă o femeie în vârstă de 26 de ani, după ce aceasta şi-a petrecut ultimii cinci ani în închisoare, condamnată la moarte pentru că a ucis un fost agent secret. Execuţia a avut loc în ciuda presiunilor internaţionale de a-i fi cruţată viaţa.

Tinere din Iran nu mai ies din casă de frica atacurilor cu acid. Opt femei au fost desfigurate

Una dintre cele mai liberale străzi din Teheran, Nazar, de obicei este plină de tineri şi tinere care, uneori, dezvăluie mai mult decât permite legea. Însă, săptămâna aceasta strada a fost aproape pustie, pentru că oamenii evitau locurile publice din cauza unor serii de atacuri cu acid asupra tinerelor. Opt femei au fost rănite grav după ce li s-a aruncat acid în faţă.

O tânără iraniană este închisă de trei luni pentru că a vrut să participe la un meci de volei masculin în Teheran

O tânără iraniano-britanică, în vârstă de 25 de ani, este închisă într-un penitenciar din Iran de mai bine de trei luni, deoarece a participat la un protest prin care cerea dreptul egal al femeilor de a viziona un meci de volei masculin în Teheran, informează „The Telegraph”.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite