O tânără iraniană este închisă de trei luni pentru că a vrut să participe la un meci de volei masculin în Teheran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără iraniano-britanică, în vârstă de 25 de ani, este închisă într-un penitenciar din Iran de mai bine de trei luni, deoarece a participat la un protest prin care cerea dreptul egal al femeilor de a viziona un meci de volei masculin în Teheran, informează „The Telegraph”.

Recent, tânăra, pe nume Ghoncheh Ghavami, a decis să intre în greva foamei din cauza că autorităţile iraniene o ţin izolată într-o celulă din închisoare.

Tânăra, absolventă a Universităţii londoneze SOAS, s-a alăturat pe data de 20 iunie unui protest în faţa stadionului Azadi din Teheran, într-un moment în care avea loc o competiţie de volei masculin între echipa naţională iraniană şi selecţionata Italiei. Demonstranţii cereau autorităţilor să permită şi accesul femeilor la un asemenea meci.

Din anul 2012, oficialii din Teheran au decis să interzică participarea femeilor la competiţiile sportive pe stadion menţionând că acest lucru este în beneficiul lor din cauza comportamentului agresiv şi indecent al bărbaţilor.

În cadrul protestului din luna iunie, oamenii legii din Teheran au bătut şi au arestat mai mulţi protestatari, printre care şi pe Ghoncheh Ghavami.

Mama tinerei a confirmat că fiica ei se află în acest moment în greva foamei.

„Am reuşit să o văd pe Ghoncheh la închisoare. Spune că nu mai poate tolera situaţia ei, de aceea a decis să recurgă la acest gest extrem. (...) Îl rog pe Dumnezeu să pună capăt acestui coşmar”, a scris mama tinerei pe o reţea socială.

Săptămâna trecută, peste 300 de tineri iranieni, activişti pentru drepturile omului, au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Hassan Rouhani în denunţă „condiţiile insuportabile” pe care trebuie să le suporte Ghoncheh Ghavami.

Autorităţile iraniene afirmă că tânăra a fost închisă pentru „propagandă împotriva regimului, această problemă fiind una de securitate naţională”.

Organizaţia Amnesty International a lansat o petiţie online prin care militează pentru eliberarea tinerei.


Citeşte şi:

Preşedintele Iranului solicită drepturi egale pentru femei şi bărbaţi

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a făcut apel, duminică, la o egalitate de şanse şi drepturi pentru bărbaţii şi femeile iraniene, condamnând totodată discriminarea sexuală, informează BBC.

Şase iranieni arestaţi pentru reinterpretarea videoclipului-viral „Happy“

Autorităţile iraniene au arestat luni şase persoane care au realizat un clip în care câteva femei fără văl şi trei bărbaţi  dansau împreună pe melodia „Happy“ a cântăreţului american Pharrell Wiliams. Melodia este celebră în întreaga lume şi a stat la baza unor clipuri făcute de oameni obişnuiţi dansând în capitale din întrega lume, inclusiv în Bucureşti.

Liderul suprem de la Teheran interzice conversaţiile dintre bărbaţi şi femei pe internet

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah-ul Ali Khamenei, a emis un nou edict religios, denumit fatwa, prin care interzice discuţiile online dintre femeile şi bărbaţii care nu sunt înrudiţi, anunţă mass media de stat de la Teheran.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite