O femeie a fost spânzurată în Iran pentru că şi-a ucis presupusul violator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iran a executat sâmbătă o femeie în vârstă de 26 de ani, după ce aceasta şi-a petrecut ultimii cinci ani în închisoare, condamnată la moarte pentru că a ucis un fost agent secret. Execuţia a avut loc în ciuda presiunilor internaţionale de a-i fi cruţată viaţa.

Reyhaneh Jabbari a fost spânzurată sâmbătă dimineaţă, a anunţat agenţia oficială de ştiri din Iran, IRNA. Un mesaj postat pe pagina de Facebook a unei campanii de a-i salva viaţa femeii confirmă vestea. „Amnesty International“ a specificat într-un comunicat emis vineri seara că Jabbari, de profesie designer de interioare, îşi aştepta execuţia pentru uciderea lui Morteza Abdolali Sarbandi. 

Un observator al drepturilor omului al ONU a declarat că înjunghierea bărbatului a fost un act de legitimă apărare după ce acesta o abuzase sexual pe femeie. Observatorul a adăugat că procesul prin care Jabbari a fost condamnată a fost condus greşit.

Actori şi alte figuri proeminente din Iran au solicitat amânarea execuţiei, la fel ca şi mulţi occidentali. Eforturile de a obţine clemenţă pentru femeia condamnată s-au intensificat în ultimele săptămâni.

Mama lui Jabbari a avut permisiunea s-o viziteze timp de o oră, vineri, a spus Amnesty International, un obicei care tinde să preceadă execuţiile din Iran. Potrivit unui raport ONU, peste 250 de persoane au fost executate în Iran de la începutul anului şi până acum. 

ONU a spus că mărturisirea lui Jabbari a fost obţinută forţat, sub presiunea procurorilor şi că procesul ei ar trebui rejudecat.

Sarabandi s-a oferit s-o angajeze pe Jabbari să-i redecoreze biroul. El a dus-o pe femeie într-un apartament unde a violat-o. Totuşi, familia lui Sarabandi insistă că această crimă a fost premeditată şi că Jabbari ar fi mărturisit că a cumpărat un cuţit cu două zile înainte de a-l înjunghia pe bărbatul care a violat-o.

Potrivit fiului lui Sarbandi, Jabbari ar fi mărturisit că un alt bărbat ar fi fost prezent în apartamentul în care tatăl său a fost ucis, „dar ea a refuzat să-i dezvăluie identitatea“. El a declarat pentru două publicaţii iraniene că familia „nici nu se gândeşte la clemenţă până când nu va fi dezvăluit tot adevărul“. „Doar când se vor dezvălui intenţiile şi ea va spune adevărul despre complice şi despre ce s-a întâmplat acolo, abia atunci vom fi pregătiţi să oferim îndurare“, a declarat fiul victimei.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri