Irak: Un grup Al-Qaeda îşi asumă responsabilitatea pentru atacurile din cele două închisori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup Al-Qaeda şi-a asumat responsabilitatea, marţi, pentru atacurile asupra celor două închisori din Irak, din careau evadat mai mult de 500 de prizonieri, printre care nişte membrii grupului militant.

Rebelii au atacat închisorile Abu Gharib, cunoscută drept Închisoarea Centrală din Bagdad, şi Taji, ambele la aproximativ 30 de kilometri de capitala ţării. Cele două unităţi erau ocupate de unii dintre cei mai periculoşi terorişti şi lideri ai al-Qaeda, majoritatea dintre ei fiind condamnaţi pe viaţă.

Cel puţin 21 de deţinuţi şi opt paznici au fost omorâţi, potrivit ministrului de justiţie din Irak, în timp ce 25 de deţinuţi şi 14 gardieni au fost răniţi.

Pe site-urile radicale islamice a fost postat un anunţ în care Levantul şi-a asumat răspunderea pentru atacuri, spunând că „mai mult de 500 dintre cei mai buni luptători ai jihadului“ se află printre deţinuţii evadaţi, relatează „CNN News“.

Postul de televiziune de stat Al Iraqia a anunţat că paznicii închisorii Abu Ghraib, cunoscută drept închisoarea centrală din Baghdad, au facilitat evadarea. Acesta a prezentat un interviu cu primul ministru, Nuri al-Maliki, care a declarat că „paznicii care se aflau la faţa locului au fost complici şi ei au fost cei care au deschis porţile închisorii“.

De asemenea, ministrul de interne a arestat o parte din persoanele evadate, însă raportul aflat în mâinile televiziunii nu specifica numărul lor sau închisoarea de la care au evadat.

Ramzy Mardini, de la Institutul de Studii Strategice din Irak, a comparat atacurile cu o evadare care a avut loc anterior în localitatea Yemen. Atunci, majoritatea celor care evadaseră făcea parte din Al Qaeda.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite