Irak: sute de deţinuţi şi terorişti au evadat din două închisori de înaltă securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irakul a fost zguduit în ultimele săptămâni de mai multe atacuri cu maşini-capcană. FOTO: Reuters
Irakul a fost zguduit în ultimele săptămâni de mai multe atacuri cu maşini-capcană. FOTO: Reuters

Sute de deţinuţi, printre care lideri ai grupării teroriste al-Qaeda, au evadat luni din două închisori de înaltă securitate din Irak, cu ajutorul rebelilor care au atacat unitatea cu mortiere şi mitraliere. Zeci de oameni au murit în timpul schimbului de focuri între gardieni şi atacatori, potrivit oficialilor irakieni.

Rebelii au atacat închisorile Abu Gharib, cunoscută drept Închisoarea Centrală din Bagdad, şi Taji, ambele la aproximativ 30 de kilometri de capitala ţării, relatează agenţia de ştiri Associated Press. Cele două unităţi erau ocupate de unii dintre cei mai periculoşi terorişti şi lideri ai al-Qaeda, majoritatea dintre ei fiind condamnaţi pe viaţă.

Trei parlamentari din Comisia de Apărare şi Securitate a ţării au declarat că au evadat în total aproximativ 500 de prizonieri, în prezent fiind căutaţi de poliţişti. Un politician a adăugat că mulţi dintre evadaţi au fost capturaţi sau ucişi între timp.

„Acest eşec grav demonstrează incapacitatea comandanţilor de a găsi soluţii pentru deteriorarea continuă a măsurilor de securitate”, a declarat Mohammed Taha, parlamentar irakian. „Teroriştii, nu forţele de securitate, preiau iniţiativa.”

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al ministrului de Interne a declarat anterior că nu a existat nicio evadare. Însă Ministrul de Justiţie a emis un comunicat prin care anunţa că au fost ucişi 21 de prizonieri, iar alţi 25 au fost răniţi în urma operaţiunilor de căutare.

Atacuri coordonate

Cele două atacuri au început în noaptea de duminică, atunci când gardienii de la închisoarea Taji au fost luaţi prin surprindere de exploziile grenadelor şi de proiectilele lansate cu ajutorul mortierelor. O maşină cu bombă a explodat lângă poarta de acces în unitate, în timp ce o altă maşină a fost aruncată în aer în apropierea închisorii, declanşând schimbul de focuri între gardieni şi rebeli.

În timp ce violenţele de afară continuau, deţinuţii şi-au incendiat păturile şi obiectele de mobilier. La scurt timp au sosit mai multe elicoptere ale armatei pentru a face faţă atacului, potrivit comunicatului emis de Ministerul irakian de Interne.

La închisoarea Taji au murit 15 soldaţi şi alţi 13 au fost răniţi. Totodată, cel puţin şase militanţi au murit în timpul violenţelor.

Odată cu atacul de la Taji, unitate aflată la aproximativ 20 de kilometri de capitală, o luptă similară a avut loc asupra închisorii Abu Ghraib din suburbiile Bagdadului. Insurgenţii au folosit aceleaşi metode precum rebelii care au luat cu asalt închisoarea Taji, lansând mai multe serii de proiectile şi amplasând maşini-capcană în punctele vulnerabile.

Cel puţin un militant s-a sinucis în apropierea porţii principale de acces, având asupra lui explozibil. Zece poliţişti au fost ucişi şi alţii 19 au fost răniţi, în timp ce rebelii au pierdut patru dintre luptătorii lor.

Tot luni, un atac separat cu o maşină-capcană în nordul Irakului s-a petrecut în apropierea unui convoi al armatei, omorând 13 persoane, au transmis autorităţile locale.


Alte ştiri asemănătoare:

Irak: 38 de persoane au murit într-un atentat sinucigaş

Cel puţin 38 de persoane au fost ucise vineri seară într-un atentat sinucigaş contra unei cafenele la Kirkuk în nordul Irakului, potrivit medicului de la morga oraşului.

Irakul, zguduit de atentate cu maşini capcană. Cel puţin 20 de morţi

Atentatele sângeroase continuă în Irak, după ce 20 de oameni au fost ucişi duminică dimineaţă într-o serie de atacuri cu maşini-capcană, în centrul şi sudul ţării, conform poliţiei irakieni. Atacurile sunt motivate religios, şi au avut loc în zone cu o mare concentraţie a populaţiei şiite- Kut, Mahmoudiya, Nasiriya şi Basra.

Hezbollah, pe lista UE cu organizaţii teroriste

Miniştrii europeni de Externe au decis luni să înscrie aripa armată a mişcării şiite libaneze Hezbollah pe lista UE cu organizaţii teroriste, au anunţat surse diplomatice, relatează AFP.

VIDEO Osama bin Laden era un terorist paranoic, care ieşea pe stradă purtând o pălărie de cowboy

Un raport întocmit de autorităţile din Pakistan oferă noi informaţii despre raidul SUA din mai 2011, când a fost ucis cel mai căutat terorist din lume, Osama bin Laden. Documentele prezintă detalii inedite despre viaţa cotidiană a sauditului, dar insistă şi pe greşelile guvernului pakistanez, care nu a reuşit să-l identifice pe terorist înaintea americanilor şi care nu a avut nicio reacţie faţă de operaţiunea militară a Statelor Unite.

Grupurile teroriste folosesc informaţiile dezvăluite de Edward Snowden pentru a scăpa de supravegherea NSA

Agenţiile americane de informaţii întâmpină dificultăţi în supravegherea grupurilor teroriste, care au început să-şi schimbe metodele de comunicare după ce fostul consultant informatic Edward Snowden a dezvăluit mai multe documente secrete ale NSA. Consecinţele pot fi dramatice în cazul în care un complot terorist scapă de filtrele agenţilor americani sau dacă extremiştii reuşesc să-şi ascundă activitatea online.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite