India reintroduce ghepardul pe teritoriul său după 70 de ani. Două exemplare, eliberate în sălbăticie

0
Publicat:

O pereche de gheparzi din Namibia a fost eliberată în sălbăticie în India, ca parte a unui proiect de reintroducere a acestor animale care au dispărut din ţară acum 70 de ani, relatează AFP, citată de Agerpres.

O pereche de gheparzi a fost eliberată în sălbăticie, FOTO Captură video Facebook Bhupender Yadav
O pereche de gheparzi a fost eliberată în sălbăticie, FOTO Captură video Facebook Bhupender Yadav

Anunţul a fost făcut duminică de ministrul indian al Mediului, Bhupender Yadav.

„Cei doi gheparzi sunt bine", a scris oficialul pe Twitter după eliberarea lor în Parcul Naţional Kuno, din centrul Indiei, după câteva luni de aclimatizare.

Obaan şi Asha, cum au fost numite cele două feline, sunt primele care au fost eliberate dintre cei opt gheparzi sosiţi din Namibia în septembrie anul trecut, după o decizie a Curţii Supreme din India care, în 2020, a autorizat reintroducerea speciei pe teritoriul ţării, cu titlu experimental.

Pe lângă cei opt, alți 12 gheparzi au sosit luna trecută din Africa de Sud. Autorităţile indiene speră că, odată eliberaţi, gheparzii se vor reproduce şi că populaţia va ajunge la o sută de indivizi în decurs de 10 ani.

Gheparzi africani, nu asiatici

Este prima relocalizare intercontinentală a gheparzilor, cel mai rapid animal terestru de pe planetă.

Ghepardul asiatic care trăia cândva aici, a dispărut în urmă cu decenii. Ultimul exemplar a fost ucis în 1947 de un prinţ indian, iar specia a fost declarată oficial dispărută în ţara în 1952.

Autoritățile din India au ales Parcul Naţional Kuno a fost ales pentru introducerea gheparzilor africani, o subspecie diferită de ghepardul asiatic, datorită păşunilor sale vaste şi a numeroaselor prăzi.

Ghepardul se află pe lista speciilor ameninţate, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Numărul gheparzilor care trăiesc în sălbăticie este estimat la circa 7.000, dinte care majoritatea se află în savanele africane.

 Cel mai rapid animal de pe pământ

 Ghepardul este cel mai rapid animal de pe pământ. Poate atinge 100 de km pe oră în doar 3 secunde, mai repede decât unele maşini de curse. Ghepardul are aproximativ 1,5 metri şi poate ajunge la 1,7 metri ca şi talie. Coada este însă destul de lungă şi are aproape un metru. Este un vânător foarte bun şi poate alerga cu 120 de km/oră. Este o felină cu o coloană vertebrală extrem de elastică şi se poate întinde mult, fapt care ajută la dezvoltarea vitezei. Trăieşte în Africa şi Asia, dar nu este un foarte bun căţărător, preferând să alerge pe suprafeţe relativ plane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite