Top 5 cele mai rapide animale din lume. Unele pot depăşi lejer o maşină de curse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recordul de viteză este deţinut de şoimul călător, care poate atinge până la 380 de kilometri pe oră. Ghepardul este cel mai rapid animal de pe pământ, iar struţul este cel mai rapid animal biped.

Şoimul călător este cel mai rapid animal de pe planetă. Poate depăşi liniştit o maşină de curse. Supremaţia sa în ceea ce priveşte viteza fost recunoscută în 2015 şi de Cartea Recordurilor. „Şoimul călător poate atinge viteze de 380 de km/oră. Acest record se realizează când pasărea este în picaj în căutare de hrană. Atunci când zboară normal, în plan orizontal, viteza poate ajunge la 150 km/oră. Şoimul călător trăieşte de aproape toate continentele, mai puţin Antarctica. Îşi face cuib în zone stâncoase înalte şi este monogam. Aripile sale pot atinge peste un metru diametru. Se hrăneşte cu păsări de mici dimensiuni şi se spune că îşi poate repera prada de la 7-8 km distanţă“, spune Alin Colcea, medic veterinar.

Acvila de munte este o altă pasăre foarte rapidă. „Acvila de munte se regăseşte în America şi Africa, în Europa fiind doar câteva zeci de exemplare. Poate atinge o viteză de 280 până la 320 de km de oră. Este şi ea o pasăre de talie mare, iar anvergura aripilor poate atinge şi doi metri în diametru. La fel ca şi şoimul, se hrăneşte cu animele mici şi vânează mai ales seara şi dimineaţa. Acvila vânează din zbor şi are ghearele foarte ascuţite pentru a putea ţine prada“, mai spune medicul.  

Demarajul ghepardului rivalizează cu cel al unui Lamborghini

Ghepardul este cel mai rapid animal de pe pământ. Poate atinge 100 de km pe oră în doar 3 secunde, mai repede decât unele maşini de curse. „Ghepardul are aproximativ 1,5 metri şi poate ajunge la 1,7 metri ca şi talie. Coada este însă destul de lungă şi are aproape un metru. Este un vânător foarte bun şi poate alerga cu 120 de km/oră. Este o felină cu o coloană vertebrală extrem de elastică şi se poate întinde mult, fapt care ajută la dezvoltarea vitezei. Trăieşte în Africa şi Asia, dar nu este un foarte bun căţărător, preferând să alerge pe suprafeţe relativ plane“, mai spune specialistul.

Antilopa americană este considerată al doilea mare alergător de pe pământ. Viteza o ajută să scape de prădători. „Antilopa americană nu este antilopa propriu-zisă, ci mai mult un fel de urmaşă a cerbilor. Atinge viteze de 110 km/oră şi are un mare avantaj. Este ca un atlet de cursă lungă care poate menţine viteza mult timp, fapt care o ajută să scape de prădătorii care vor să o vâneze, în special de coioţi“, mai spune veterinarul.

Struţul este cel mai rapid animal biped, iar viteza cu care poate alerga este impresionantă, având în vedere statura şi greutatea sa. „Struţul este un alergător de talie mare, care trăieşte în Africa. Poate atinge şi 2,75 metri înălţime şi poate cântări până la 150 de kilograme. În ciuda staturii masive, poate atinge şi 98 de km/oră, fiind considerat cel mai rapid animal biped de pe pământ. Picioarele foarte lungi îl ajută mult să atingă viteze mari“, mai spune specialistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite