În Iran, musulmaniii pot bea apă în timpul Ramadanului. Excepţia de la post stârneşte controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timpul Ramadanului, musulmanii nu au voie să bea sau să mănânce cât timp soarele se află pe cer. FOTO: Reuters
În timpul Ramadanului, musulmanii nu au voie să bea sau să mănânce cât timp soarele se află pe cer. FOTO: Reuters

Un decret religios emis de un înalt cleric iranian permite musulmanilor care au o sete extremă să bea apă în cursul zilei pe durata Ramadanului. Decizia nu este însă privită cu ochi buni în cercurile religioase din Iran, relatează AFP.

"Cei care nu pot suporta setea pot bea apă pentru a-şi stinge setea, iar postul nu va fi invalidat", se arată în decretul religios (fatwa) emis de marele ayatollah Assadolah Bayat Zanjani, transmite Mediafax. 

   

În timpul Ramadanului, o perioadă de post de o lună - a noua lună în calendarul islamic, credincioşii nu au voie să bea sau să mănânce cât timp soarele se află pe cer. 

Măsura a fost criticată imediat de un alt mare ayatollah, Nasser Makarem Shirazi, care a declarat că "postul şi băutul apei se exclud unul pe celălalt".

Presa iraniană a reamintit decretele emise de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi de marele ayatollah irakian Ali Sistani, conform cărora "starea de slăbire sau setea nu justifică întreruperea postului", chair dacă există dispense pentru oamenii bolnavi.

Ayatollahul Zanjani, din oraşul Qom, a justificat măsura prin două canoane religioase musulmane referitoare la condiţii climatice sau geografice speciale pentru atenuarea postului, care durează până la 16 ore pe zi în cursul verii.

În timpul postului Ramadanului, musulmanii se abţin de la consumul de apă şi de alte băuturi, de la consumul de alimente, de la fumat şi de la relaţii intime de la răsăritul până la apusul soarelui.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite