Imigranţii din Asia de Sud, blocaţi în mijlocul conflictului din Irak

0
0
Soţii ale imigranţilor indieni blocaţi în Irak. FOTO Agence France-Presse/Getty Images
Soţii ale imigranţilor indieni blocaţi în Irak. FOTO Agence France-Presse/Getty Images

Violenţele din Irak, care au cuprins nordul ţări de mai multe luni, fac victime nu numai în rândul soldaţilor, al insurgenţilor şi al populaţiei locale, ci afectează şi vieţile imigranţilor aflaţi în ţară doar pentru a munci şi pentru a-şi întreţine familiile  sărace. Străinii au lansat apeluri de ajutor, în prezent ascunzându-se în depozite şi clădiri abandonate pentru a nu intra în calea gloanţelor, cu rezervele de hrană pe sfârşite.

„Suntem la fel de îngroziţi de forţele guvernamentale precum suntem de rebeli”, a declarat Sheikh Belal, un muncitor din Bangladesh car se ascunde împreună cu alte câteva zeci de imigranţi într-un depozit abandonat din Tikrit. Majoritatea dintre ei au venit pentru a lucra în construcţii, în ţara natală fiind lucrători în agricultură, relatează „The Wall Street Journal”.

Pe măsură ce violenţele între insurgenţii separatişti din gruparea Statul Islamic al Irakului şi al Levantului (SIIL) şi forţele guvernamentale irakiene se intensifică, imigranţii sunt alungaţi dintr-o ascunzătoare în alta, evitând ploaia de gloanţe a trupelor înarmate. Sutele de imigranţi veniţi din Bangladesh, India Şi Nepal  se tem pentru ziua de mâine, fiind prinşi într-un conflict care nu este al lor.

În ciuda conflictelor care planează asupra ţării de mai mulţi ani, numeroşi imigranţi au venit în Irak căutând locuri de muncă în construcţii, asistenţă medicală, menaj. Bangladesh estimează că are 35.000 de cetăţeni care lucrează în Irak, iar India aproximativ 10.000.

Autorităţile de la New Delhi au cerut deja cetăţenilor indieni din Irak să părăsească ţara, din cauza conflictului extins, şi au trimis o navă pregătită pentru a-i evacua în cazul în care va fi necesară o evacuare în masă. Însă mulţi dintre imigranţi spun că sunt deja prinşi în mijlocul violenţelor, nefiind capabili să părăsească zonele de conflict în timp ce luptele sunt încă în desfăşurare.

De asemenea, oficialii indieni încearcă să coopereze cu insurgenţii din Irak pentru a asigura eliberarea unui grup de 39 de muncitori indieni răpiţi în Mosul, în urmă cu două săptămâni.

O problemă gravă care devine din ce în ce mai răspândită printre imigranţi este lipsa actelor, companiile care i-au angajat confiscându-le î mod abuziv paşapoartele pentru a-i împiedica să plece din ţară, lăsându-i fără forţă de muncă. „Ne-au ameninţat şi au încercat să ne intimideze”, a declarat Kapil Singh, un muncitor indian blocat pe un şantier de construcţie irakian, referindu-se la superiorii lui.

„Tot ce am vrut a fost pace şi siguranţă la locul meu de muncă”, a concluzionat Belal, citat de „Wall Street Journal”.

 

 

 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite