Imaginile care au adus Siria în pragul unui război internaţional, plătite cu viaţa de activiştii care le-au filmat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacul chimic care ar fi avut loc în Damasc pe 21 august a determinat SUA să ia în calcul o ofensivă militară în Siria
Atacul chimic care ar fi avut loc în Damasc pe 21 august a determinat SUA să ia în calcul o ofensivă militară în Siria

Imediat după ce au auzit că într-un alt cartier din Damasc a avut loc un atac cu armă chimică şi oamenii mor pe capete, câţiva activişti sirieni şi-au luat camerele şi au plecat. Doar unul dintre ei s-a mai întors. Toţi ceilalţi, ale căror filmări făceau câteva ore mai târziu înconjurul lumii şi determinau mari puteri occidentale să ceară o intervenţie miliară în Siria, au murit.

Pe 21 august, mai multe grupuri de activişti au plecat spre cartierul Zamalka din Damasc, după ce au aflat că aici avusese loc un atac cu armă chimică. Imaginile care au fost postate pe YouTube şi au fost invocate de Washington atunci când a cerut lansarea unei ofensive militare au fost filmate de echipa media a Comitetului Local de Coordonare din Zamalka, grup care se ocupă cu realizarea de clipuri video din zonă şi promovarea lor pe internet. 

Doar unul dintre toţi cei care au plecat să filmeze s-a mai întors, spune activista Razan Zaitouneh, care conduce gruparea Violations Documentation Center din Siria. Acesta este Murad Abu Bilal, care i-a acordat lui Zaitouneh un interviu. 

„În prima zi a masacrului, atacurile chimice au curmat vieţile multor activişti media din cadrul Comitetului Local de Coordonare din Zamalka pentru că aceştia au inhalat gazele toxice. Au plecat să filmeze, să fotografieze şi să strângă informaţii despre atacurile chimice, dar niciunul dintre ei nu s-a mai întors”, spune acesta în interviul încărcat pe YouTube. 

Miercurea trecută, în cartierul Zamalka din Damasc a avut loc un atac cu arme chimice, susţin rebelii sirieni. Cert este că până la 1.300 de persoane au murit, iar alte peste 4.000 au fost rănite. În urma presiunii exercitate de comunitatea internaţională, preşedintele Bashar al-Assad a permis unei misiuni ONU să efectueze o anchetă, însă la prea mult timp de la atac pentru ca rezultatele să mai fie concludente. 

Astfel, experţii ONU au putut stabili doar că în atac au fost folosite „unele substanţe chimice”, fără a putea identifica însă agentul letal şi fără a putea afirma cu certitudine că este vorba despre un atac cu armă chimică demarat de forţele controlate de regimul Assad asupra rebelilor care luptă pentru înlăturarea acestuia de la putere. 

SUA au anunţat la scurt timp după atac că sunt pregătite să lanseze o ofensivă militară în Siria. Consiliul s-a reunit miercuri, la New York, însă nu a reuşit să ajungă la un consens, în contextul în care Rusia şi China au anunţat că-şi vor folosi dreptul de veto pentru a bloca orice iniţiativă pentru demararea unei ofensive militare în Siria. 

Puterile occidentale şi-au anunţat însă dinainte disponibilitatea de a lansa un astfel de atac fără aprobarea ONU, iniţiativă promovată de SUA, Marea Britanie şi Franţa şi sprijinită de Germania, Turcia, Canada, Italia şi Liga Arabă. Între timp, britanicii au anunţat că nu vor interveni militar, în urma nemulţumirii populaţiei faţă de implicarea într-un nou război. 

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE De ce îşi ascunde Bashar al-Assad armata. Cât de puternic este în realitate preşedintele sirian

Un atac occidental este iminent, însă preşedintele Bashar al-Assad preferă să-şi ţină toţi aşii ascunşi – şi are destui, mai ales după întăririle promise de Rusia şi Iran.

INFOGRAFIE Cum vrea Occidentul să-l doboare pe Assad

Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.

ONU: în Siria s-au folosit substanţe chimice

Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.

Siria, pe punctul de a isca un război internaţional

Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.

Adevărul Live: va intra Vestul în războiul din Siria?

Specialistul în geopolitică Marius Văcărelu a intrat în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu pentru a analiza situaţia Siriei, ţară măcinată de peste doi ani de un război civil. După un presupus atac cu arme chimice de săptămâna trecută, în care au murit până la 1.300 de oameni, Vestul pare hotărât să intervină militar, cu sau fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

INFOGRAFIE Atacarea Siriei este iminentă

Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei

Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice

Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.

John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?

„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.

SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria

Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.

Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“

Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite