INFOGRAFIE Atacarea Siriei este iminentă
0Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.
Discuţiile privind o intervenţie militară în Siria coordonată a forţelor NATO sau una individuală, a unui grup de puteri vestice, au ajuns la apogeu, în contextul amplificării scandalului privind folosirea armelor chimice de către regimul condus de Bashar al-Assad împotriva propriului popor.
După luni de presiuni din partea comunităţii internaţionale, oficialii sirieni au permis unei delegaţii de experţi a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să pătrundă în Siria pentru a ancheta dacă presupusele atacuri chimice sunt reale.
Grupul de specialişti a fost atacat luni, iar agresorii rămân neidentificaţi. Acuzaţiile au început însă să curgă atât din tabară rebelilor, care susţine că forţele fidele preşedintelui Bashar al-Assad au încercat să ucidă experţii ONU, cât şi din interiorul regimului aflat la putere.
Convoiul a fost atacat atunci când se îndrepta către cartierul din capitala Damasc în care săptămâna trecută ar fi murit până la 1.300 de persoane în urma unui presupus atac chimic.Experţii, nu au fost răniţi, dar au fost forţaţi să se întoarcă din drum şi au putut pătrunde în suburbia respectivă abia câteva ore mai târziu.
SUA strâng aliaţi pentru intervenţia militară
Indiferent de rezultatele anchetei ONU, o intervenţie militară vestică în Siria pare iminentă, în contextul în care mai mulţi oficiali înalţi din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Turcia au arătat că aprobarea ONU nu reprezintă o condiţie pentru lansarea unei ofensive.
Toate aceste state susţin că există dovezi ferme şi clare privind folosirea armei chimice în repetate rânduri de către forţele armate guvernamentale asupra grupărilor rebele, atacuri în care ar fi murit şi mii de civili.
În plus, SUA nu au nevoie nici măcar de avizul propriului Congres pentru a demara ofensiva. Preşedintele american poate lansa singur atacuri aeriene împotriva Siriei, aşa cum s-a întâmplat în Libia în 2011, dar el trebuie să informeze Congresul, care nu a fost consultat încă.
„Preşedintele este comandantul-şef, dar prima etapă pentru el şi pentru echipa sa este de a consulta Congresul în ceea ce el consideră că sunt opţiuni viabile. Acest lucru nu s-a produs încă”, a explicat, luni, pentru AFP Brendan Buck, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, John Boehner.
Noi, Statele Unite şi alte ţări ca Franţa, suntem foarte clari asupra faptului că nu putem permite ca în secolul XXI să fie utilizate arme chimice în deplină impunitate, dar nu pot detalia opţiunile militare pentru moment. William Hague, ministrul britanic de Externe
De cealaltă parte, Bashar al-Assad cataloghează acuzaţii drept „nebuneşti”. „Declaraţiile unor politicieni din Statele Unite şi Occident sunt o insultă la adresa bunului simţ şi dovedesc dispreţul faţă de opinia popoarelor lor. Este lipsit de sens: mai întâi acuzi şi apoi aduni dovezi”, a declarat preşedintele sirian.
Aceasta după ce duminică John Kerry, secretarul de stat al SUA, i-a sunat pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi pe miniştrii de Externe britanic, francez şi rus pentru a le transmite că „are foarte puţine îndoieli” privind veridicitatea atacului chimic pe care regimull sirian l-ar fi săvârşit pe 21 august.
În replică, Ban Ki-moon a declarat că „fiecare oră” contează pentru ancheta ONU, William Hague, ministrul britanic a spus că este posibil ca Vestul să acţioneze chiar şi fără „unitate totală în cadrul ONU”, iar ministrul Francez Laurent Fabius a anunţat că o reacţie occidentală „va fi arbitrată în zilele următoare”.
Rusia rămâne de partea lui al-Assad
Discuţia lui Kerry cu ministrul rus al Externelor, Serghei Lavrov, nu a avut acelaşi rezultat: Moscova a avertizat luni Washingtonul că acuză Damascul fără dovezi, iar o intervenţie militară fără acordul Consiliului de Securitate al ONU este „periculoasă”.
„Recursul la forţă fără autorizaţia Consiliului de Securitate al ONU este o încălcare gravă a dreptului internaţional (...). O intervenţie neautorizată de către comunitatea internaţională nu face decât să agraveze situaţia într-o ţară în care se vrea salvarea de la dictatură şi impunerea democraţiei”, a declarat Lavrov, în cursul unei conferinţe de presă. "Este un teren alunecos şi periculos", a adăugat el.
De la izbucnirea războiului civil din Siria, în urmă cu mai bine de doi ani, Rusia şi-a arătat constant sprijinul pentru regimul al-Assad, poziţie din cauza căreie grupul G8 nu are nici acum o strategie clară cu privire la situaţia statului.
CITEŞTE MAI MULT
Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei
Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.
INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice
Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.
Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut
Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.
Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice
Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.
John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice
Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.
Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?
„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.
SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria
Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.
Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“
Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.