INFOGRAFIE Cum vrea Occidentul să-l doboare pe Assad
0Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.
Statele Unite ale Americii (SUA) şi Marea Britanie au anunţat că au finalizat strategia pentru o eventuală ofensivă militară în Siria, aşteptând acum decizia finală a liderilor mondiali. Alături de americani şi britanici, Franţa, Germania, Canada, Liga Arabă, Italia şi Turcia şi-au anunţat sprijinul pentru o intervenţie militară pe cont propriu, indiferent de decizia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Primele atacuri ar putea avea loc chiar la sfârşitul acestei săptămâni, spun surse apropiate Washingtonului, însă momentul exact depinde de publicarea unui raport declasificat recent din ordinul lui Obama, care atestă faptul că regimul condus de Bashar al-Assad a folosit arme chimice împotriva propriului popor.
Dovada de bază ar fi mai multe convorbiri telefonice dintre un oficial din cadrul Ministerului sirian al Apărării şi conducătorul unei unităţi responsabile de arme chimice, interceptate de serviciile americane de informaţii. Diplomatul panicat îi cere socoteală directorului pentru un atac cu o substanţă care atacă sistemul neurologic uman.
ONU: s-au folosit substanţe chimice
Ancheta Organizaţiei Naţiunilor Unite privind folosirea de arme chimice a fost reluată miercuri, după ce luni ea a fost împiedicată de un atac cu arme şi obuze de mortier asupra convoiului. Din dovezile strânse reiese că în atacul de miercurea trecută, în care au murit până la 1.300 de persoane, au fost folosite unele substanţe chimice, a precizat miercuri Lakhdar Brahimi, emisarul ONU în Siria.
Acesta a adăugat că zilele următoare vor fi prezentate concluziile finale. Însă acestea sunt deja contestate din cauza intervalului lung de timp dintre atac şi anchetă, iar marile puteri care vor să demareze ofensiva au afirmat în repetate rânduri că nu au îndoieli asupra folosirii armelor chimice.
Un nou „război de trei zile“
Occidentalii susţin însă că ofensiva militară pe care o planifică ar neutraliza forţele fidele lui Assad „în trei zile”. Strategia lor se bazează pe atacuri aeriene de precizie „chirurgicală”, în Mediterană fiind mobilizate deja patru portavioane (două americane, unul britanic şi unul francez), şi ofensivă navală, unde britanicii şi americanii vor fi vârf de lance datorită crucişătoarelor şi submarinelor amplasate deja în largul coastelor siriene, dar şi datorită bazelor aeriene pe care le au în regiune. De pe acestea pot decola avioanele de luptă Tornado GR4 şi F-16, care sunt înarmate cu temutele rachete Storm Shadow şi Tomahawk.
Reuşita ofensivei aeriene este contestată însă chiar de unul dintre cei care au contribuit în urmă cu ani buni la elaborarea „regulilor de manual” în care sunt desfăşurate aceste atacuri „de precizie chirurgicală”.
„Acţiunile tactice în absenţa unor obiective strategice sunt în general inutile şi ineficiente. Am subliniat clar faptul că aceasta este o opţiune low-cost, dar problema adâncă este faptul că opţiunile low-cost nu fac niciun bine dacă nu sunt legate de priorităţi şi de obiective strategice”, spune Chris Harmer, acum analist naval senior în cadrul Institutului pentru Studii de Război.
SUA, acuzate că înarmează al-Qaeda din Siria
Ofensiva militară vestică nu poate duce la o victorie fără mobilizarea de trupe terestre, spun analiştii, susţinând că acestea sunt esenţiale atât în lupta propriu-zisă, dar şi pentru stabilizarea zonei după încheierea conflictului.
Este însă foarte puţin probabil ca Washingtonul să trimită astfel de soldaţi din cauza gradului ridicat de dezaprobare în rândul populaţiei. Aici vor interveni cel mai probabil britanicii, spun aceiaşi analişti, care se folosesc de retorica premierului Marii Britanii, David Cameron.
Până acum, acesta s-a dovedit a fi cel mai puternic aliat al preşedintelui american Barack Obama în ceea ce priveşte nevoia intervenţiei militare, motiv pentru care presa britanică l-a numit în ultimele zile „Blair 2”, evocând alianţa dintre fostul premier Tony Blair şi fostul lider de la Washington, George W. Bush, pentru invadarea Irakului după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
În Siria, lupta se va purta fără îndoială şi cu arma în mână, spun experţii. Dacă forţele controlate de Assad ar putea fi neutralizate prin atacuri aeriene şi navale, rebelii sirieni care luptă pentru îndepărtarea preşedintelui şi a familiei Assad de la putere reprezintă un risc important.
Aceasta pentru că opoziţia siriană este acum extrem de fragmentată, iar în rândul rebelilor au apărut facţiuni jihadiste. Cea mai mare grupare din larga umbrelă a rebelilor siriene este, în prezent, afiliată al-Qaeda. Din acest motiv, SUA sunt criticate inclusiv pe plan intern, după ce Washingtonul a recunoscut că sprijină rebelii de mai multe luni.
Practic, americanii, alături de saudiţi şi iordanieni, ar instrui soldaţi la o bază secretă din Iordania. În plus, informaţiile privind înarmarea clandestină a rebelilor a dat naştere unor acuzaţii că SUA înarmează în realitate al-Qaeda.
Posibila intervenţie militară din Siria, explicată pas cu pas
CITEŞTE MAI MULT
ONU: în Siria s-au folosit substanţe chimice
Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.
Siria, pe punctul de a isca un război internaţional
Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.
Adevărul Live: va intra Vestul în războiul din Siria?
Specialistul în geopolitică Marius Văcărelu a intrat în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu pentru a analiza situaţia Siriei, ţară măcinată de peste doi ani de un război civil. După un presupus atac cu arme chimice de săptămâna trecută, în care au murit până la 1.300 de oameni, Vestul pare hotărât să intervină militar, cu sau fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.
INFOGRAFIE Atacarea Siriei este iminentă
Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.
Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei
Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.
INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice
Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.
Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut
Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.
Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice
Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.
John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice
Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.
Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?
„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.
SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria
Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.
Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“
Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.