Imagini video confirmă: un fotograf Reuters, ucis de americani la Bagdad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elicopter american a deschis focul asupra unor ţinte la Bagdad în iulie 2007. Printre aceştia se afla şi un fotograf Reuters şi şoferul său, potrivit The New York Times.

Site-ul WikiLeaks a făcut public un video care arată cum un elicopter american omoară fotograful Reuters. Un oficial al armatei americane confirmă că imaginile sunt autentice.

Reuters a făcut presiuni pentru publicarea imaginilor, care constă într-un video alb-negru de 17 minute filmat de sus. Pe fundal se aude conversaţia dintre piloţii a două elicoptere Apache în timp ce deschid focul asupra oamenilor aflaţi pe o stradă din Bagdad.

În urma atacului aerian au murit 12 persoane, printre care şi un fotograf Reuters în vârstă de 22 de ani, Namir Noor-Eldeen şi şoferul său în vârstă de 40 de ani, Saeed Chmagh.

David Schlesinger, editor senior Reuters, a declarat că imaginile sunt "dovada grafică a pericolelor pe care le implică jurnalismul de război şi a tragediilor care pot rezulta".

În ziua în care a avut loc atacul, oficialii armatei americani au declarat că elicopterele au fost solicitate pentru a ajuta trupele americane aflate la sol, acestea fiind expuse pericolului, însă în cele 17 minute filmate nu apare vreun semn al acţiunilor ostile.

Potrivit WikiLeaks, Noon-Eldeen şi Chmagh sunt confundaţi de piloţi cu inurgenţii. Piloţii confundă camera fotografului cu o armă.

"Priveşte la aceşti ticăloşi morţi", spune unul dintre piloţi. "Frumos", răspune un alt pilot.

La scurt timp după deschiderea focului apare o dubă pentru a lua răniţii, iar piloţii deschid focul şi asupra acesteia, rănind doi copii care se află în interior.

"Ei bine, este vina lor că şi-au adus copiii în mijlocul bătăliei", spune un pilot.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite