Ieri, pentru prima dată în ultimii 16 ani, un avion al unei companii aeriene israeliene a zburat în Turcia

0
Publicat:

O ceremonie solemnă a avut loc la aeroportul Ben Gurion, cu participarea ministrului israelian al transporturilor și siguranței rutiere, Miri Regev, și a ambasadorului turc Shakir Ozkan.

Companiile israeliene vor zbura din nou spre Turcia. Foto: Arhiva Adevărul
Companiile israeliene vor zbura din nou spre Turcia. Foto: Arhiva Adevărul

Transportatorii aerieni israelieni au reluat zborurile directe spre Turcia. Astfel, primul avion de pasageri din ultimii 16 ani care a plecat de la Tel Aviv spre Istanbul a aparținut Israir, conform ziarului Yedioth Ahronoth. Potrivit acestuia, avionul a avut la bord 165 de pasageri care au mers în metropola turcă, precum și ajutor umanitar destinat Turciei pentru eliminarea consecințelor recentului cutremur, inclusiv medicamente. 

Zborurile companiilor aeriene israeliene către Turcia au fost întrerupte în 2007 din cauza neînțelegerilor dintre cele două țări. În toți acești ani companii străine, în principal turce, au asigurat zboruri de pasageri între Turcia și Israel, amintește Yedioth Ahronoth.

Cu ocazia plecării primului zbor israelian de pasageri din ultimii 16 ani către Turcia, la aeroportul Ben Gurion a avut loc o ceremonie solemnă, cu participarea ministrului israelian al transporturilor și siguranței rutiere, Miri Regev, și a ambasadorului turc în statul evreu, Shakir Ozkan Torunlar, care a ajuns în Israel în decembrie 2022, după un interval de patru ani, în care Turcia nu a avut ambasador în acest stat. Ministrul israelian a numit acest eveniment istoric și și-a exprimat speranța pentru o întărire în continuare a legăturilor dintre cele două țări, transmite Yedioth Ahronoth.

Potrivit ziarului, în următoarele săptămâni, companiei Israir, pe rutele dintre Israel și Turcia i se vor alătura alți doi mari transportatori aerieni israelieni - El Al și Arkia. În prima etapă, vorbim despre zboruri de la Aeroportul Ben Gurion la Istanbul, dar în curând companiile israeliene plănuiesc să stabilească rute și spre alte orașe turcești, în primul rând cu Antalya, transmite Yedioth Ahronoth.

Pe 4 septembrie 2022, Cabinetul israelian a aprobat un proiect de acord privind reluarea zborurilor companiilor aeriene israeliene către Turcia. Reluarea zborurilor de către companiile aeriene israeliene către Turcia este o consecință a restabilirii relațiilor diplomatice dintre cele două țări, care a fost anunțată pe 17 august a anului trecut. Atunci președintele turc Tayyip Erdogan și apoi premierul israelian Yair Lapid au purtat o convorbire telefonică, în cadrul căreia s-a ajuns la un acord privind reluarea integrală a relațiilor diplomatice și întoarcerea ambasadorilor celor două țări în capitale. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite