Ideea lui Trump de „a supraveghea Iranul“ din Irak provoacă indignare la Bagdad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Voinţa afişată de către preşedintele american Donald Trump de a rămâne în Irak pentru ”a supraveghea Iranul” a provocat indignarea Bagdadului şi a relansat îndemnuri la plecarea trupelor americane din această ţară, relatează AFP.

”Constituţia irakiană respinge orice folosire a Irakului ca bază pentru a ataca sau agresa o ţară vecină”, a subliniat luni, la Bagdad, preşedintele irakian Barham Saleh.

”Forţele americane sunt prezente în virtutea legii şi în cadrul acordurilor între cele două ţări, iar orice acţiune efectuată în afara acestui cadru este inacceptabilă”, a subliniat şeful statului irakian.

Deputatul Sabah al-Saadi, din cadrul blocului condus de către liderul şiit Moqtada Sadr, a apreciat duminică, în urma difuzării unui interviu cu preşedintele american al postului CBS, că declaraţiile lui Trump fac din ”plecarea trupelor americane din Irak o obligaţie naţională”.

Acest deputat, care a depus recent un proiect de lege în acest sens, a pledat ca proiectul să fie adoptat cât mai rapid de această ţară, prinsă la mijloc între cei doi mari aliaţi si săi - Statele Unite şi Iranul, care sunt la rândul lor inamici.

Numărul doi în Parlamentul iralian, Hassan al-Kaabi, un apropiat al lui Moqtada Sadr, a denunţat, la rândul său o ”nouă provocare” din partea preşedintelui american, care i-a nemulţumit deja pe mulţi irakieni prin faptul că a vizitat, în decembrie, trupe americane în baza aeriană Ain al-Assad - fără să se întâlnească cu vreun oficial irakian.

Trump nu a cerut Bagdadului să autorizeze forţele americane de pe teitoriul irakian ”să supravegheze Iranul”, a subliniat Barham Salih, relatează Reuters.

Şeful Casei Albe a declarat, în acest interviu difuzat duminică de CBS, că vrea să păstreze o bază americană în Irak pentru a ”observa un pic Iranul, pentru că Iranul este o adevărată problemă”.

”Eu vreau să pot să supraveghez Iranul”, a insistat Trump.

Trupele americane, a subliniat luni Barham Salih, sunt prezente în Irak în cadrul unui acord bilateral, iar misiunea lor este să lupte împotriva terorismului.

”Nu încărcaţi Irakul cu propriile voastre probleme (...). Nu vă privilegiaţi propriile priorităţi politice. Noi trăim aici”, a subliniat preşedintele irakian.

”Este fundamental ca Irakul să întreţină bune relaţii cu Iranul”, a mai răspuns el, întrebat în acest sens la o conferinţă la Bagdad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite