Mai multe ţări europene îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, după expirarea ultimatumului dat lui Maduro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe state europene, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Spania, au anunţat luni că-l recunosc pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido ca preşedinte interimar, informează AFP.

Preşedintele venezuelean "Nicolas Maduro nu a convocat în termenul de opt zile pe care l-am stabilit noi alegeri prezidenţiale. Aşadar, Marea Britanie, alături de aliaţi europeni, îl recunoaşte acum pe Juan Guaido ca preşedinte constituţional interimar până când se vor putea desfăşura alegeri credibile. Să sperăm că astfel ne apropiem de încheierea crizei umanitare", a transmis pe Twitter ministrul de externe britanic Jeremy Hunt.

"Venezuelenii au dreptul să se exprime liber şi democratic. Franţa îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar pentru lansarea unui proces electoral", a precizat într-un mesaj pe aceeaşi reţea socială preşedintele francez Emmanuel Macron. 

"Îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, cu un cadru de timp clar: organizarea de alegeri libere şi democratice, cu garanţii şi fără excluderi. Nu voi face niciun pas înapoi. Pentru libertate, democraţie şi armonie în Venezuela", a scris tot pe Twitter premierul spaniol Pedro Sanchez.

"În această situaţie, îl susţinem pe Guaido, considerându-l preşedinte interimar legitim", a declarat ministrul de externe suedez Margot Wallstrom pe postul de radio public.

"Danemarca îl recunoaşte pe preşedintele Adunării Naţionale ... până la organizarea de noi alegeri libere şi democratice", a anunţat pe Twitter ministrul danez de externe Anders Samuelsen, înaintea unei reuniuni la Bruxelles cu omologi din Uniunea Europeană. "Salut declaraţii similare de la parteneri-cheie din UE", a adăugat el.

Guaido "se poate baza pe sprijinul nostru deplin în eforturile sale de restabilire a democraţiei în Venezuela, care suferă de prea mult timp din cauza proastei guvernări socialiste şi absenţei statului de drept", a asigurat pe Twitter cancelarul austriac Sebastian Kurz, în spaniolă.

Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia şi Austria i-au cerut lui Maduro să accepte organizarea unui scrutin prezidenţial anticipat, în caz contrar afirmând că-l vor recunoaşte, de luni, ca preşedinte pe liderul Parlamentului, Juan Guaido. Duminică, într-un interviu acordat televiziunii spaniole La Sexta, Nicolas Maduro a declarat că nu va "da dovadă de laşitate în faţa presiunilor" din partea celor care îi cer plecarea.

Joi, Parlamentul European a recunoscut autoritatea lui Guaido şi a îndemnat toate ţările din UE să procedeze la fel. SUA, Canada şi mai multe state latino-americane, între care Columbia şi Brazilia, l-au recunoscut deja ca preşedinte pe Juan Guaido.

Criza politică din Venezuela s-a agravat brusc săptămâna trecută, după decizia tânărului şef al parlamentului, Juan Guaido (35 de ani), de a se autoproclama preşedinte interimar. Sute de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere plecarea preşedintelui Maduro, acuzat că a ruinat această ţară cu importante resurse petroliere odinioară prosperă. 

 Recunoaşterea lui Guaido de către aceste ţări europene are loc după respingerea ultimatumului de către Nicolas Maduro, într-un interviu acordat postului spaniol de televiziune La Sexta, difuzat duminică seara.

”Ei încearcă să ne încolţească rintr-un ultimatum, pentru a ne obliga să ajungem într-o situaşie extremă de confruntare”, a lansat Maduro, care se exprima de la Caracas.

În acest context, Ottawa urmează să găzduiască luni, începând de la ora locală 9.00 (16.00, ora României), o reuniune de criză a miniştrilor de externe din cadrul Grupului de la Lima, din care fac parte canada şi aproximativ zece ţări latino-americane.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo urmează să participe la reuniune printr-o videoconferinţă, a anunţat Departamentul de Stat. Iar UE ar putea, de asemenea, să ia parte. O conferinţă de presă este prevăzută la finalul dezbaterilor, către ora 20.30 GMT (22.30, ora României).

Preşedintele american Donald Trump a reafirmat, la rândul său, că recursul la armata americană în Venezuela este ”o opţiune”, într-un interviu acordat postului american de televiziune CBS, difuzat duminică.

Susţinut de Rusia, China, Coreea de Nord, Turcia sau Cuba, Maduro, în vârstă de 56 de ani, acuză Statele Unite de orchestrarea unei lovituri de stat.

Un Grup de Contact Internaţional constituit de UE în vederea favoritzării unor alegeri prezidenţiale ”libere, transparente şi credibile” urmează să se reunească joi, la Montevideo, au anunţat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi preşedintele uruguayan Tabare Vazquez.

În faţa reprezentanţei UE la Caracas, Guaido a preconizat, sâmbătă, o lună februarie ”hotărâtoare” şi şi-a îndemnat susţinătorii la o nouă manifestaţie, la 12 februarie. El a anunţat, de asemenea, venirea, în zilele următoare, a unui ajutor umanitar.

Potrivit lui Guaido, centre de colectare urmează să fie instalate de cealaltă parte a frontierei - în Columbia şi Brazilia -, dar şi pe una din ”insulele caraibe”.

Statele Unite au anunţat, la rândul lor, într-un mesaj postat pe Twitter al consilierului pe probleme de securitate naţională John Bolton, că, la cererea liderului opoziţiei, ele pregătesc deja şi ”transportă ajutorul umanitar” destinat Venezuelei.

Pedro Sanchez şi-a subliniat luni intenţia de a promova în cadrul UE şi ONU ”un plan de ajutorare internaţională în vederea abordării în mod urgent a gravei crize umanitare cu care se confruntă Venezuela”.

Maduro ameninţă cu izbucnirea unui război civil şi avertizează SUA

Preşedintele Nicolas Maduro a transmis că nu poate exclude pozibilitatea izbucnirii unui război civil în Venezuela, în contextul în care poziţia sa este pusă în pericol din ce în ce mai mult de presiunea internaţională, relatează BBC.

 Într-un interviu televizat, Maduro l-a avertizat pe preşedintele american Donald Trump că va „păta cu sânge” Casa Albă dacă va interveni în criza din Venezuela.

„Azi, nimeni nu poate răspunde cu certitudine acestei întrebări. Totul depinde de nivelul de agresivitate al imperiului nordic (Statele Unite, n.red.) şi al aliaţilor vestici”, a declarat Maduro, întrebat de posibilitatea izbucnirii unui război civil.

„Îmi doresc ca nimeni să nu mai intervină în afacerile noastre interne... suntem pregătiţi să ne apărăm ţara”, a adăugat Maduro.

Nicolas Maduro a propus sâmbătă alegerile legislative anticipate, în condiţiile în care Juan Guaido, şeful Adunării Naţionale de la Caracas, s-a autoproclamat preşedinte interimar, fiind susţinut de protestatarii antiguvernamentali.

Kremlinul reclamă „ingerinţa“ în politica internă a Venezuelei 

Kremlinul denunţă „ingerinţa” statelor europene în criza din Venezuela, după ce mai mulţi lideri UE l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte interimar, după expirarea ultimatumului dat lui Nicolas Maduro, informează AFP.

„Considerăm tentativele de a legitima uzurparea puterii ca o ingerinţă directă şi indirectă în afacerile interne ale Venezuelei”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Acest lucru nu va ajuta în niciun fel la găsirea unei soluţii paşnice, eficace şi viabile la criza pe care o traversează Venezuela”, a adăugat el, precizând că soluţia trebuie să fie găsită de venezueleni. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite