Hugo Chavez va fi îmbălsămat „ca Lenin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupul lui Hugo Chavez va fi îmbălsămat FOTO Reuters
Trupul lui Hugo Chavez va fi îmbălsămat FOTO Reuters

Preşedintele venezuelean va fi îmbălsămat “pentru eternitate” şi trupul său va fi depus într-un sicriu din sticlă, potrivit vicepreşedintelui Nicolas Maduro.

Vicepreşedintele Maduro a anunţat că rămăşiţele pământeşti ale lui Chavez vor fi expuse la Muzeul Revoluţiei, aproape de Palatul Prezidenţial unde acesta din urmă a condus ţara timp de 14 ani, “astfel încât să aparţină poporului pentru eternitate”, potrivit Sky News. Înmormântarea fostului conducător a fost programată pentru vineri, iar la ceremonie vor participa liderii a 33 de state. 

    

Sute de mii de persoane s-au aflat în apropierea sicriului de sticlă în cursul unei procesiuni de şapte ore, marţi, când trupul său a fost mutat de la spitalul în care a decedat la Academia militară.

Generalul Jose Ornella a spus că Hugo Chavez a suferit un infarct, dar chiar şi pe patul de moarte, omul care a condus Venezuela timp de 14 ani nu dorea să plece dintre cei vii.

Ornella a povestit că fostul preşedinte “nu putea vorbi”, dar cei din preajmă i-au citit pe buze cuvintele : “Nu vreau să mor. Vă rog, nu mă lăsaţi să mor”.

 Ministrul de Externe al ţării, Elias Jose Jaua Milano, a instituit şapte zile de doliu naţional pentru preşedintele care a pierdut lupta cu necruţătorul cancer.

Sute de mii de venezueleni au ieşit în stradă de la aflarea veştii referitoare la moartea lui Chavez, arborând drapelul ţării. Vicepreşedintele Nicolas Maduro a declarat că spiritul lui Chavez “pluteşte nestingherit, plin de lumina care ocroteşte poporul. Oamenii noştri sunt în stradă ca să îşi exprime solidaritatea, sentimentele”. Jaua Milano a declarat, la rândul său, că Maduro va conduce ţara ca interimar, până la următoarele alegeri care ar trebui să aibă loc în aproximativ 30 de zile.

Hugo Chavez a fost tratat împotriva cancerului în Cuba, încă din iunie 2011.

Bărbatul pe care Chavez l-a învins la alegerile prezidenţiale din octombrie, Henrique Capiles, se crede că va reprezenta opoziţia la viitoarele alegeri. El a făcut apel la solidaritate şi a transmis condoleanţele sale familiei lui Chavez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite