Hugo Chavez ratează depunerea jurământului, din motive de sănătate. Opoziţia protestează vehement

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii vor ieşi în stradă pentru a-şi arăta susţinerea faţă de preşedintele Chavez FOTO Reuters
Oamenii vor ieşi în stradă pentru a-şi arăta susţinerea faţă de preşedintele Chavez FOTO Reuters

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, nu va depune jurământul pentru un nou mandat prezidenţial pe data de 10 ianuarie, urmând să facă acest lucru la o dată ulterioară.

Spitalizat în Cuba pe data de 10 decembrie pentru a se trata de cancer, Chavez „a cerut să anunţăm că, în urma recomandării echipei sale medicale(...) procesul de recuperare postoperatorie se va prelungi până după data de 10 ianuarie, motiv pentru care nu se va putea prezenta în faţa Adunării Naţionale”, a declarat preşedintele Adunării, Diosdado Cabello, citat de AFP.

Potrivit versiunii online a cotidianului britanic „The Guardian”, Henry Ventura, unul dintre susţinătorii lui Chavez, a declarat că „trebuie să existe o interpretare umană a Constituţiei. Trebuie respectate drepturile preşedintelui Chavez de a beneficia de tratamentul pe care îl vrea, unde îl vrea”.

Cu toate acestea, reprezentanţi ai opoziţiei au declarat că absenţa lui Hugo Chavez înseamnă că trebuie numit un preşedinte interimar.

Guvernul le-a solicitat cetăţenilor să ignore „războiul psihologic de peste hotare”.

Politicieni ai opoziţiei au cerut mai multe detalii cu privire la starea de sănătate a lui Chavez, pentru a stabili dacă absenţa sa este una temporară sau permanentă – fapt care ar putea conduce la desfăşurarea unor noi alegeri prezidenţiale.

Lipsa informaţiilor detaliate cu privire la starea de sănătate a preşedintelui a dat naştere zvonurilor. Presa străină a publicat informaţii potrivit cărora acesta ar fi în comă, de pildă, dar astfel de insinuări au fost respinse de Guvern.

Pentru a demonstra sprijinul de care se bucură Chavez, partidul aflat la conducere a cerut poporului să iasă în stradă joi.

Cabello a spus: „Toată Venezuela se va aduna aici, în faţa palatului prezidenţial Miraflores, oamenii vor susţine preşedintele, pe comandantul Chavez, într-un mod covârşitor”.

La această manifestaţie se aşteaptă să participe şi Jose Mujica, preşedintele Uruguayului, Eva Morales, preşedintele Boliviei şi alţi şefi de stat. Brazilia şi-a arătat susţinerea declarând că legea fundamentală a Venezuelei îi permite preşedintelui Chavez să amâne depunerea jurământului cu până la 180 de zile.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite