Medic oncolog: Starea de sănătate a lui Hugo Chavez este complicată, întrucât sistemul imunitar îi este deja slăbit de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starea de sănătate a lui Hugo Chavez este gravă FOTO Reuters
Starea de sănătate a lui Hugo Chavez este gravă FOTO Reuters

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez urmează un tratament strict pentru insuficientă respiratorie cauzată de o infecţie severă la plămâni, au anunţat, joi seară, oficialii venezueleni, printr-un comunicat. În plus, medicul oncolog Elmer Huerta a precizat că starea sa de sănătate este complicată, întrucât sistemul său imunitar este slăbit.

Hugo Chavez,  în vârstă de 58 de ani,  a fost spitalizat la Havana în urmă cu peste trei săptămâni, când a fost supus celei de-a  patra operaţii de cancer. Preşedintele venezuelean se  luptă cu o infecţie „severă” la plămâni, care i-a provocat o insuficienţă respiratorie, relatează CNN, citând un official.

El urmează un tratament strict pentru „insuficienţă respiratore” cauzată de infecţie, a declarat, joi seara, ministrul venezuelean al Informaţiilor Ernesto Villegas, fără să ofere detalii despre tratament sau prognostic.

„Este ceva destul de serios în cele mai multe cazuri”, a declarat medicul oncolog Elmer Huerta, fost preşedinte al Societăţii Americane pentru Cancer.

Chavez este, probabil, conectat la un aparat de respiraţie artificială şi primeşte o doză mare de antibiotice,  a mai spus Elmer Huerta pentru CNN Español. Situaţia este complicată întrucât sistemul imunitar îi este deja slăbit de cancer.

În contextul în care oficiali venezueleni au menţionat anterior o  infecţie respiratorie şi au descris starea de sănătate a lui Chavez ca fiind delicată, un comunicat emis, joi noaptea, este notabil diferit de anunţurile anterioare ale Guvernului, apreciază Huerta, potrivit CNN.

„Dintre cele aproximativ  20 de comunicate pe care le-au emis, acesta este primul care menţionează termeni medicali-cheie”, a subliniat medicul.

„Frazele <<infecţie pulmonară severă>> şi <<insuficienţă respiratore>>, spun multe despre starea delicată în care se află preşedintele Chavez în acest moment”, a continuat medicul oncolog.

Preşedintele venezulean nu a mai fost văzut în public de când a fost operat, iar oficiali venezueleni nu au precizat natura cancerului de care suferă. Ei au dezvăluit iniţial că Chavez suferă de o infecţie respiratorie, în urmă cu peste două săptămâni. La vremea respectivă, Villegas declara că infecţia a fost „controlată”. Duminică, vicepreşedintele Nicolas Maduro a anunţat „noi complicaţii” în urma infecţiei.

Potrivit National Institutes of Health (NIH), „perspectiva în caz de insuficienţă respiratorie depinde de severitatea cauzei acesteia, de cât de repede începe tratamentul şi de starea de sănătate în ansamblu”.

Insuficienţa respiratorie apare atunci când în sânge nu ajunge suficient oxigen din plămâni sau când plămânii nu pot îndepărta dioxiodul de carbon din sânge în mod corespunzător, se arată pe site-ul NIH. E nevoie de terapie cu oxigen sau ajutorul unui sistem de ventilaţie, ca tratament, potrivit aceleiaşi surse.

Guvernul venezulean a denunţat joi „manipulări" din partea opoziţiei şi un „război psihologic” care vizează, în opinia sa, să „destabilizeze” ţara, în timp ce preşedintele Hugo Chavez luptă împotriva unei „grave infecţii pulmonare”, în urma unei operaţii de cancer, la 11 decembrie.

Liderul opoziţiei venezuelene, Antonio Lazdema, a afirmat că o delegaţie specială ar trebui trimisă pentru a-l vizita pe Hugo Chavez la Havana, pentru a obţine informaţii direct despre starea de sănătate a preşedintelui Venezuelei, relatează, vineri, agenţia RIA Novosti.

„Nu cer permisiunea de a merge în Cuba. Cred că avem dreptul de a merge acolo cât mai repede posibil”, a declarat, joi ,Lazdema presei. „Destul cu misterele,Venezuela nu este o colonie a Cubei”, a mai spus el.

Antonio Lazdema a precizat că din delegaţie ar trebui să facă partea guvernatorii opoziţiei Henrique Capriles şi Henri Falcon, mai mulţi parlamentari şi doctori renumiţi.

Opoziţia din Venezuela a cerut difuzarea de mai multe informaţii referitoare la starea de sănătate a lui Chavez, pe fondul zvonurilor crescânde privind deteriorarea stării preşedintelui.

Ce se întâmplă dacă Hugo Chavez nu depune jurământul la 10 ianuarie

La 10 ianuarie, preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, urmează să fie reînvestit în funcţie, după ce a câştigat un nou mandat de şase ani, la alegerile prezidenţiale din octombrie, dar  încă nu se ştie dacă acest lucru poate fi posibil, întrucât Chavez încă se reface după cea de-a treia operaţie de cancer din ultimele 18 luni.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite