Hassan Rohani: Sancţiunile asupra Iranului pot duce la un „potop“ de droguri, refugiaţi şi bombe care se va abate asupra Vestului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Preşedintele iranian Hassan Rohani prevede un „potop“ de droguri, refugiaţi şi atacuri asupra statelor vestice, dacă sancţiunile impuse de SUA vor slăbi abilitatea Iranului de a limita aceste ameninţări.

„Îi avertizez pe cei care impun sancţiuni că dacă abilitatea Iranului de a lupta cu drogurile şi cu terorismul este afectată… nu veţi fi în siguranţă în faţa unui potop de droguri, solicitanţi de azil, bombe şi terorism,” a spus Rohani într-un discurs în direct la televiziunea iraniană de stat, potrivit Reuters.

Într-o intervenţie diferită, ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif a fost citat spunând că Statele Unite vând mai multe arme în Orientul Mijlociu decât este necesar în regiune, făcând din aceasta un butoi cu pulbere.

„Americanii au transformat regiunea într-un butoi cu pulbere. Nivelul vânzărilor de arme de către americani este incredibil şi mult peste nevoile regionale şi asta indică o politică periculoasă urmată de ei,” a spus Zarif, potrivit agenţiei IRNA.

Preşedintele american Donald Trump a scos Statele Unite dintr-un acord multilateral cu Iranul în mai şi a impus sancţiuni asupra industriei petroliere iraniene, luna trecută.

Traficul de droguri este o provocare serioasă pentru Iran, având în vedere că are graniţă cu Afganistanul-cel mai mare producător de opiu din lume- şi cu Pakistanul, o importantă ţară de tranziţie pentru droguri.

„Cheltuim 800 de milioane de dolari în lupta cu drogurile, ceea ce asigură bunăstarea statelor care se întind din Europa de Est până în vestul Americii, nordul Africii şi vestul Asiei. Imaginaţi-vă ce dezastru ar fi dacă ar exista o fisură în baraj,” a spus Rohani.

În 2012, Iranul a confiscat  două treimi din capturile de opium de la nivel global şi un sfert din cele de heroină şi morfină, potrivit unui raport ONU publicat în 2014.

„Suntem la fel de hotărâţi în lupta împotriva terorismului… sacrificând sute de trupe valoroase şi cheltuind anual milioane de dolari,” a adăugat liderul de la Teheran.

„Nu ne aşteptăm ca Vestul să-şi plătească partea, însă ar trebui să ştie că sancţiunile afectează capacitatea Iranului de a lupta împotriva drogurilor şi a terorismului.”

„Terorismul economic creează groază într-o ţară şi creează temeri în alte ţări care vor să investească acolo. Retragerea Americii ( n.r. din Acordul cu Iranul) este fără dubiu un exemplu de terorism economic,” a spus Rohani într-o întânire cu şefii parlamentelor din China, Rusia şi alte patru state.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite