Haiti: Salută "cu mare interes" anunţul Kenyei de a conduce o forță multinațională

0
Publicat:

Ministerul de Externe din Haiti salută "cu mare interes" anunţul Kenyei că este gata să ia conducerea unei forțe multinaționale în statul din Caraibe sfâșiat de violențe, notează AFP, conform Agerpres. "Haiti apreciază la justa sa valoare această demonstraţie a solidarităţii africane", a declarat ministrul de externe, Jean Victor Généus, se arată într-un comunicat publicat duminică pe site-ul ministerului.

Haiti FOTO: Shutterstock
Haiti FOTO: Shutterstock

Kenya a făcut anunțul că este gata să ia conducerea unei forțe multinaționale în Haiti și trimită 1.000 de polițiști "pentru a asista la instruirea şi a ajuta poliţia haitiană să restabilească normalitatea în ţară şi să protejeze instalaţiile strategice".

Aceasa este o "propunere de desfăşurare" care necesită un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU, precum şi acordul autorităţilor locale. Ministerul de Externe a afirmat că a primit "cu mare interes" propunerea, care confirmă "voinţa acestei ţări surori de a oferi un sprijin efectiv forţelor de ordine haitiene (...) şi chiar să ia în considerare posibilitatea de a-şi asuma leadership-ul unei forţe multinaţionale de îndată ce Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite îşi va da acordul", scrie Agerpres.

Kenya a susținut că va trimite la faţa locului "o misiune de evaluare de către o echipă operaţională" a poliţiei sale în săptămânile următoare. Ministerul haitian a susținut că va întâmpina "cu plăcere" misiunea.

În Haiti, bandele au controlul asupra 80% din capitala ţării, Port-au-Prince, iar crimele violente precum violurile, răpirea pentru răscumpărare, jaful armat şi furtul de maşini sunt evenimente zilnice.

Forțele de securitate haitiene fiind copleșite, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și premierul Haitian, Ariel Henry, au îndemnat la misiune internațională pentru a sprijini poliția.

Statele Unite a ordonat, pentru siguranța lor, personalului neesenţial şi familiilor funcţionarilor publici să părăsească Haiti "cât mai repede posibil".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite