Grupurile paramilitare pro-iraniene din Irak le-au cerut susţinătorilor lor să se retragă din perimetrul Ambasadei SUA la Bagdad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada SUA din Irak a fost atacată de irakieni în ultima zi a anului trecut
Ambasada SUA din Irak a fost atacată de irakieni în ultima zi a anului trecut

Grupurile paramilitare pro-Iran din Irak care au protestat împotriva atacurilor aeriene americane le-au cerut susţinătorilor lor să se retragă din perimetrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bagdad.

Grupul-umbrelă al Forţelor Populare de Mobilizare (PMF) al miliţiei a emis o declaraţie prin care i-a invitat pe susţinătorii să se retragă din clădire ca răspuns la un apel al guvernului irakian, spunând că „mesajul dvs. a fost primit”.

The New York Times a relatat că până la miezul nopţii aproape toate persoanele care intraseră în ambasada s-au retras.

Anterior, trupele americane au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii pro-iranieni care au fost adunaţi în afara complexului ambasadei SUA la Bagdad pentru a doua zi consecutiv.

Manifestanţii au atacat Ambasada SUA la Bagdad, la 31 decembrie, pentru a condamna atacurile aeriene americane, cu două zile mai devreme, care au ucis cel puţin 25 de membri ai unui grup de militanţi susţinuţi de Iran, determinând forţele de securitate irakiene să folosească gaze lacrimogene ca să împrăştie mulţimea.

Reuters a raportat că 12 miliţieni ar fi fost răniţi în timpul atacului, pentru care preşedintele american Donald Trump a dat vina pe Iran.

În urma atacului, Statele Unite au declarat că vor desfăşura imediat 750 de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu şi mai multe în următoarele zile.

„Iranul va fi răspunzător pe deplin de vieţile pierdute sau de daunele suferite în oricare dintre facilităţile noastre”, a declarat preşedintele Trump.

„Vor plăti un preţ foarte mare”, a scris Donald Trump într-un mesaj Twitter.

Întrebat despre posibilitatea ca tensiunile cu Iranul să ajungă la un conflict armat Trump le-a declarat reporterilor la clubul său Mar-a-Lago din Florida: „Vreau? Nu. Vreau să am pace. Îmi place pacea. Iar Iranul ar trebui să vrea să aibă pace mai mult decât oricine"

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a condamnat la 1 ianuarie atacurile americane asupra grupării miliţiene aliate Iranului din Irak şi a învinovăţit Statele Unite pentru violenţele din ţară.

„Guvernul iranian, naţiunea şi eu condamnăm cu tărie atacurile”, a declarat Khamenei, citat de presa de stat.

Khamenei a respins, de asemenea, acuzaţiile americane că Teheranul ar fi orchestrat protestele.

„Dacă Iranul vrea să lupte cu o ţară, va face acest lucru în mod deschis”, a spus el, adăugând că „americanii trebuie să înţeleagă că oamenii din regiune, inclusiv în Irak şi Afganistan, îi urăsc pentru crimele lor”.

Între timp, Teheranul a convocat un înalt oficial de la Ambasada Elveţiei, care reprezintă interesele Statelor Unite în Iran, pentru a se plânge de intervenţia americană în Irakul vecin, a declarat Ministerul iranian de Externe la 1 ianuarie.

Teheranul a negat că s-ar fi aflat în spatele protestelor violente de la Ambasada SUA şi a avertizat împotriva oricăror represalii.

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat într-un tweet că le-a solicitat premierului irakian Adil Abdul-Mahdi şi preşedintelui Barham Salih, pe 31 decembrie, să-şi respecte „obligaţia lor de a proteja personalul şi proprietăţile americane din Irak”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite