Gripa aviară face ravagii în lume. Cum și-a schimbat comportamentul

0
Publicat:

Virusul aviar are un impact devastator asupra păsărilor, din cauza transmisibilității și mortalității, iar tot mai mulți experți își pun întrebarea cât de îngrijorător poate deveni acesta pentru oameni, în condițiile în care și-a schimbat comportamentul.

  Virusul poate supraviețui la păsările sălbatice ca o infecție pe termen lung FOTO Shutterstock
Virusul poate supraviețui la păsările sălbatice ca o infecție pe termen lung FOTO Shutterstock

Mai multe focare de gripă aviară își fac de cap prin Europa forțând sacrificarea a zeci de mii de păsări. În timp ce virusul aviar are un impact devastator asupra păsărilor, din cauza transmisibilității și mortalității, tot mai mulți experți își pun întrebarea cât de îngrijorător poate deveni acesta pentru oameni.

Profesorul Paul Digard, de la catedra de virologie a Universității din Edinburgh, a explicat pentru euronews.com de ce situația este una fără precedent. „În mod normal, în Europa avem incursiuni sporadice de gripă aviară cu patogenitate ridicată în timpul iernii, dar apoi acestea dispăreau în timpul verii. Vara trecută, nu a dispărut niciodată complet, s-au stins destul de multe focare, dar nu a dispărut niciodată complet. Așa că virusul și-a schimbat comportamentul în moduri pe care nu le-am mai văzut până acum în această parte a lumii. (...) Virusul H5N1 poate supraviețui la păsările sălbatice ca un fel de infecție pe termen lung și asta i-a dat posibilitatea de a se răspândi în întreaga lume”, susține expertul.

Paul Digard are și vești bune. El arată că riscul pentru o infectare umană cu H5N1 este unul scăzut. „Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față pot spune că acesta este scăzut”, a spus Digard. Expertul a amintit totuși de un focar de gripă aviară care a avut loc în 1997, iar 18 persoane s-au infectat și șase au murit. „A fost o infecție rară la oameni, dar când s-a întâmplat, a avut o rată de mortalitate de aproximativ 50%”, a spus Digard.

Schimbare în bine

„De atunci, virusul s-a schimbat, iar din perspectiva umană, s-a schimbat în bine”, a mai spus Digard. „Se pare că provoacă mult mai puține infecții umane și, atunci când îi infectează pe oameni, se pare că provoacă boli mai ușoare la majoritatea pacienților. Deci, riscul pentru sănătatea umană este mai mic decât a fost în trecut și nu este nevoie să intrați în panică. Virusul stă cu noi de 25 de ani și, deși a reușit să infecteze oamenii, nu a dat niciodată semne de dezvoltare cu adevărat a capacității de a transmite de la o persoană la alta, ceea ce ai avea nevoie pentru un focar major la oameni”, a precizat expertul.

Paul Digard nu a exclus însă faptul că virusul se poate schimba în viitor. „La fel ca în cazul COVID, H5N1 se schimbă permanent, nu rămâne niciodată pe loc. Nu poți spune că nu se va adapta niciodată, nu se va schimba niciodată într-un mod care să provoace următoarea pandemie, dar cred că este un risc foarte scăzut în acest moment. Nu cred că o să avem o altă pandemie produsă de gripa aviară. Nu va fi această tulpină. Va fi altceva care ne va surprinde”, a spus Digard.

Remontarea virusului aviar cu unul uman

La rândul lui, profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar de Boli Infecţioase şi Tropicale la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti, susține că, cel puțin deocamdată, nu avem de ce să ne facem probleme pe tema gripei aviare. „Virusul aviar trece foarte greu la om, iar în forma lui actuală nu prezintă un risc pentru noi. Sigur, acum sunt luate în toată Europa măsuri preventive de eliminare a acestor focare, dar aceste demersuri se fac de autoritățile sanitare tocmai pentru a întâmpina o mutație care ar putea ajunge periculoasă pentru oameni. Virusul aviar ar ajunge periculos pentru om atunci când se remontează cu un virus uman într-un mamifer-gazdă, de obicei porcul, așa cum s-a întâmplat în 1918 când s-a declanșat epidemia de gripă spaniolă. Dar nu este cazul acum. Repet, nu există niciun pericol momentan și trebuie să stăm liniștiți”, a subliniat profesorul Emanoil Ceauşu.

În octombrie 2005, varianta H5N1 a virusului a ajuns şi în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea. România a fost, de altfel, prima ţară europeană unde prezenţa acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite