G7, mesaj tăios la adresa Rusiei la şapte ani de la anexarea Crimeei: „Denunţăm ocupaţia temporară”. Moscova este parte a războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Omuleţi verzi” în Crimeea FOTO Shutterstock
„Omuleţi verzi” în Crimeea FOTO Shutterstock

Grupul Celor Şapte (G7) nu va recunoaşte „tentativele Rusiei vizând legitimarea ocupaţiei” peninsulei ucrainene Crimeea, a anunţat grupul joi, într-un comunicat, în contextul unor tensiuni sporite cu Moscova, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Denunţăm fără echivoc ocupaţia temporară a Republicii autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Rusia”, subliniază grupul celor mai bogate şapte ţări din lume la şapte ani de la anexare şi de la izbucnirea războiului din sud-estul Ucrainei.

„Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte tentativele Rusiei vizând legitimarea acestei ocupaţii”, insistă G7.

G7 îl susţine prin această declaraţie pe preşedintele american Joe Biden, care sublinia în februarie că nu va accepta „niciodată” anexarea Crimeei de către Rusia.

Joe Biden l-a catalogat miercuri, într-un semnal al voinţei noii administraţii ameriane de a se opune mai ferm Rusiei, pe preşedintele rus Vladimir Putin drept un „criminal”, provocând furia Moscovei.

Războiul dintre combatanţi separatişti proruşi susţinuţi de Moscova şi trupele ucrainene s-a soldat cu peste 13.000 de morţi din aprilie 2014 încoace. Separatiştii au ridicat armele împotriva Kievului la scurt timp după anexarea Crimeei.

„La şapte ani după anexarea ilegitimă a Republicii autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Rusia, noi ne rafirmăm sprijinul de nezdruncinat şi ataşamentul faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional”, precizează miniştrii de Externe ai statelor membre G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statee Unite şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă.

Făcând uz de forţă împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, Rusia a încălcat în mod deschis dreptul internaţional şi aceste principii

, denunţă G7

Semnatarii acestei declaraţii se opun „ferm unei continuări a destabilizării Ucranei de către Rusia şi mai ales a acţiunilor pe care aceasta le întreprinde în anumite zone ale regiunilor Doneţk şi Luhansk, în dispreţul angajamentelor pe care şi le-a asumat în cadrul acordurilor de la Minsk”.

„Pacea presupune implementarea totală a acordurilor de Minsk. Rusia este parte a conflictului din estul Ucrainei, nu mediatoare”, notează ei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite