Furtul care a înfuriat Kîrgîzstanul: circa un miliard de dolari a dispărut din această ţară săracă din Asia. Autorul denunţului a fost asasinat la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest anti-corupţie la Bişkek, capitala Kîrgîzstanului FOTO EPA-EFE
Protest anti-corupţie la Bişkek, capitala Kîrgîzstanului FOTO EPA-EFE

Circa un miliard de dolari a dispărut din Kîrgîzstan printr-o schemă de spălare de bani. Ancheta a pornit de la denunţul unui om de afaceri asasinat recent la Istanbul, transmite Radio Europa Liberă.

Luând cuvântul în Parlamentul kîrgîz, Bakir Tairov, şeful Direcţiei de combatere a criminalităţii economice, a declarat că suma furată din Kîrgîzstan şi transferată în străinătate este mai mare se credea iniţial.

Ţările depistate în acest transfer sunt China, Turcia, Lituania, Marea Britanie şi Germania.

Totul a început de la informaţii în acest sens furnizate de omul de afaceri Aierken Saimaiti. Potrivit unor documente puse la dispoziţie de Saimaiti pentru jurnalişti, sute de milioane de dolari au fost furate din Kîrgîzstan printr-o reţea controlată de Khabibula Abdukadyr, un uigur din China care deţine şi paşaport kazah.

Dezvăluirile legate de acest furt au generat proteste la Bişkek. Protestatarii au cerut prinderea celor implicaţi în acest furt comis într-o ţară destul de săracă, cu o economie dominată de agricultură.

Aierken Saimaiti, la rândul său un uigur din China, a fost asasinat pe 10 noiembrie, la Istanbul (Turcia). El era dat în căutare de Poliţia Kîrgîză în baza unor acuzaţii de evaziune fiscală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite