Fugari nord-coreeni arestaţi în China riscă să fie predaţi regimului răzbunător de la Phenian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activist sud-coreean militând pentru protejarea fugarilor nord-coreeni. FOTO Alternet.org
Activist sud-coreean militând pentru protejarea fugarilor nord-coreeni. FOTO Alternet.org

Autorităţile chineze au arestat 11 nord-coreeni la graniţa între cele două ţări, în timp ce grupul încerca să fugă din ţara natală. Cel mai probabil fugarii vor fi trimişi înapoi în Coreea de Nord, avertizează activiştii pentru respectarea drepturilor omului, unde disidenţii riscă pedepse dure, cum ar fi încarcerarea, munca silnică, tortura sau chiar moartea lor şi a rudelor lor.

Cei 11 nord-coreeni au fost arestaţi în provincia chineză Jilin, aflată în apropiere de graniţa între cele două ţări, pe 19 iunie, a declarat un chinez care a lucrat ca misionar pentru a-i ajuta pe nord-coreenii sosiţi în China, sub condiţia anonimităţii.

„Sperăm că (preşedintele chinez)  Xi Jinping îi va ajuta pe aceşti oameni în calitate de lider al unei naţiuni măreţe”, a declarat sursa jurnaliştilor din cadrul agenţiei Reuters.

Miercuri, liderul de la Beijing vizitează Coreea de Sud pentru a discuta cu preşedinta Park Geun-hye, unul dintre subiecte fiind programul nuclear al Coreei de Nord, care a creat nemulţumiri în regiune.

Reprezentanţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite au declarat că Beijingul trebuie să se supună legii internaţionale şi să nu-i deporteze pe fugarii nord-coreeni, unde ar putea fi pedepsiţi aspru atât ei cât şi familiile lor, aşa cum puterea de la Phenian obişnuieşte să pedepsească disidenţii.

 Însă autorităţile chineze ar putea să-i trimită pe fugari înapoi în ţara natală, acuzând că grupul de 11 nord-coreeni a încercat să se strecoare în ţara vecină din motive economice. Coreea de Nord îi consideră criminali, ceea ce ar atrage pedepse dure, relatează Reuters.

Un raport al ONU, publicat în 2014, detaliază numeroase cazuri de abuzuri săvârşite de puterea centrală de la Phenian, cum ar fi torturi, înfometarea populaţiei şi execuţii. În ciuda dovezilor copleşitoare, Phenianul a respins cu vehemenţă raportul specialiştilor şi al observatorilor internaţionali, catalogându-l drept „un fals”.  

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite