Franța, zguduită de antisemitism. Graffiti cu Steaua lui David desenate pe clădiri pariziene

0
Publicat:

Simboluri antisemite au fost descoperite pe clădiri, în zona Parisului, în cadrul unor acte de vandalism pe care liderii politici francezi le-au numit "reminiscențe ale anilor 1930".

Un bărbat trece pe lângă zidurile unei cladiri pe care a fost desenată Steaua lui David
Poliția franceză îi caută pe autorii desenelor antisemite Foto Profimedia

Aproximativ 60 de astfel de desene simbolizând Steaua lui David au fost pictate pe ziduri în arondismentul 14 din Paris, luni noaptea.

De asemenea, arată BBC, peste 850 de astfel de acte antisemite au fost raportate în Franța, de la atacurile Hamas din Israel pe 7 octombrie, a anunțat ministrul de Interne francez, Gérald Darmanin.

Aproximativ 400 de persoane au fost arestate pentru acte antisemite în această lună, a declarat duminică ministrul justiției, Eric Dupond-Moretti.

Autoritățile pariziene au precizat că va fi lansată o investigație privind degradarea proprietății agravată de intenție rasistă.

"Plâng, pentru că văd din nou ura pe care am simțit-o când eram copil", a declarat un locatar al uneia dintre clădirile vandalizate, pentru postul de televiziune BFMTV. "Nu pot să înțeleg", a continuat acesta.

Primăria arondismentului 14 a arătat într-o declarație că aceste acte "reînvie evenimentele anilor 1930... care au condus la exterminarea a milioane de evrei".

Emmanuel Grégoire, adjunct al primarului Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că inscripțiile vor fi înlăturate și va fi lansată o investigație.

"Antisemitismul continuă să ucidă", a spus Grégoire. "Niciodată nu vom renunța la luptă", a mai anunțat oficialul parizian.

Prim-ministrul francez: „acte rușinoase”

Graffiti similare au fost găsite și în alte suburbii pariziene, precum Vanves, Fontenay-aux-Roses, Aubervilliers și Saint-Ouen. Desenele erau însoțite de inscripții precum "de la râu la mare, Palestina va câștiga".

Primarul din Saint-Ouen, Karim Bouamrane, a cerut ca autorii graffiti-ului "antisemit și rasist" din orașul său să fie urmăriți penal conform legii.

De asemenea, prim-ministrul Elisabeth Borne a condamnat, marți, evenimentele antisemite pe care le-a numit "acte rușinoase".

Creșterea bruscă a incidentelor antisemite îngrijorează 83% dintre francezi, conform unui sondaj pentru BFMTV.

Liderii politici, inclusiv președintele Emmanuel Macron, au avertizat asupra riscului de "importare" a tensiunilor cauzate de războiul Israel-Hamas în Franța.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite