Indignare față de discursul antisemit al președintelui palestinian despre evrei și Holocaust

0
Publicat:

Oficiali germani și israelieni l-au condamnat pe președintele palestinian Mahmoud Abbas pentru comentariile pe care le-a făcut într-un discurs despre evrei și Holocaustul nazist.

Mahmoud Abbas FOTO EPA EFE
Mahmoud Abbas FOTO EPA EFE

Abbas a declarat că Adolf Hitler a ordonat uciderea în masă a evreilor din cauza „rolului lor social" de cămătari, mai degrabă decât din animozitate față de iudaism. Ambasadorul Israelului la ONU l-a acuzat de „antisemitism pur".

„Istoria este clară", a declarat misiunea germană de la Ramallah. „Milioane de vieți au fost șterse - acest lucru nu poate fi relativizat".

„Ne străduim să promovăm o memorie demnă și corectă a victimelor".

Ambasadorul german în Israel, Steffen Seibert, a adăugat: „Palestinienii merită să audă adevărul istoric de la liderul lor, nu astfel de distorsiuni."

Hitler a folosit poporul evreu ca țap ispășitor pentru relele Germaniei. De asemenea, el îi considera o rasă inferioară care trebuia exterminată.

Președintele palestinian, în vârstă de 87 de ani, a fost denunțat anterior de grupuri evreiești ca negând Holocaustul pentru teza sa de doctorat despre naziști și sionism, potrivit bbc.com.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, el a continuat să țină discursuri lungi și incoerente în care își expune opiniile ofensatoare.

Discursul său în fața Consiliului Revoluționar Fatah a fost ținut luna trecută și a fost difuzat ulterior la televiziunea palestiniană. Remarcile sale au fost apoi traduse și date publicității miercuri de către Middle East Media Research Institute. Traducerea a fost verificată de BBC News.

„Se spune că Hitler i-a ucis pe evrei pentru că erau evrei și că Europa i-a urât pe evrei pentru că erau evrei. Nu. S-a explicat clar că i-au combătut din cauza rolului lor social și nu din cauza religiei lor", spune la un moment dat Abbas. Mai târziu, el precizează că se referea la rolul evreilor în ceea ce privește „uzura, banii și așa mai departe".

Abbas a resuscitat o teorie istorică

De asemenea, Abbas a resuscitat o teorie istorică abandonată de mult timp, conform căreia evreii europeni Ashkenazi nu ar fi descins din vechii israeliți, ci din convertiții la iudaism din secolul al VIII-lea din rândul khazarilor, un popor turc nomadic.

„Adevărul pe care ar trebui să îl răspândim în lume este că evreii europeni nu sunt semiți. Ei nu au nimic de-a face cu semitismul", a spus el. „În ceea ce îi privește pe evreii din est, ei sunt semiți", a adăugat el, referindu-se la evreii sefarzi din Orientul Mijlociu extins.

Anterior, președintele a provocat o furie internațională pentru că a făcut sugestii similare în 2018, în timpul a ceea ce a descris drept „o lecție de istorie" la o reuniune rară a Consiliului Național Palestinian.

Scopul său în astfel de ocazii este de a contesta legătura dintre poporul evreu și Israelul de astăzi. Drepturile asupra pământului se află în centrul conflictului israeliano-palestinian și sunt împletite cu narațiunile istorice ale ambelor popoare.

Conținutul ultimului discurs al președintelui a fost împărtășit pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, de către Ministerul israelian de Externe și a fost criticat de ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan.

„Aceasta este adevărata față a "conducerii" palestiniene", a declarat trimisul. „La fel cum Abbas îi învinovățește pe evrei pentru Holocaust, el îi învinovățește și pe evrei pentru toate problemele din Orientul Mijlociu".

„Lumea trebuie să se trezească și să îl tragă la răspundere pe Abbas și Autoritatea Palestiniană pentru ura pe care o scuipă și pentru vărsarea de sânge care rezultă din aceasta. Trebuie să existe toleranță zero pentru incitarea și teroarea palestiniană!"

Cancelarul german Olaf Scholz: „Sunt dezgustat de aceste remarci scandaloase"

Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat joi o declaraţie a preşedintelui Autorităţii Palestinene, Mahmoud Abbas, despre Holocaust şi persecutarea evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial. Uniunea Europeană a descris discursul ca fiind „fals și extrem de înșelător".

Într-o declarație, reprezentanții UE au spus: Astfel de distorsiuni istorice sunt incendiare, profund ofensatoare, nu pot servi decât la exacerbarea tensiunilor din regiune și nu servesc intereselor nimănui. Ele fac jocul celor care nu doresc o soluție cu două state, pentru care președintele Abbas a pledat în mod repetat".

„Mai mult, ele banalizează [Holocaustul] și, prin urmare, alimentează antisemitismul și sunt o insultă la adresa milioanelor de victime ale Holocaustului și a familiilor acestora."

În luna mai, Abbas a fost criticat pentru că a comparat Israelul cu Germania nazistă într-un discurs la un eveniment ONU. El a acuzat țara că minte „exact ca Goebbels", făcând referire la Joseph Goebbels, propagandistul șef al partidului nazist.

Anul trecut, a existat o indignare internațională după ce a afirmat că Israelul a comis „50 de masacre, 50 de holocausturi" în timpul unei conferințe de presă cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin. Cancelarul a declarat ulterior că este „dezgustat de aceste remarci scandaloase", iar Israelul și SUA au emis declarații ferme.

Ulterior, liderul palestinian a emis o clarificare pe agenția oficială de știri palestiniană, Wafa. Acesta nu și-a cerut scuze în mod explicit, dar a declarat că Holocaustul a fost „cea mai odioasă crimă din istoria modernă a omenirii" și că comentariile sale nu au avut ca scop „negarea singularității Holocaustului".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite