Franţa ar putea pierde un teritoriu de peste mări. Referendum pentru suveranitate în Noua Caledonie, anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, după un maraton de nouă ore de negocieri, premierul Franţei, Edouard Philippe, a anunţat un acord politic vizând organizarea unui referendum în Noua Caledonie privind suveranitatea acestui teritoriu de peste mări al Franţei din Oceanul Pacific.

Relaţiile dintre Franţa şi Noua Caledonie, fostă colonie franceză, sunt complicate. Arhipelagul este situat în Oceanul Pacific, la 20 de mii de kilometri de Paris, nu departe însă de Australia şi de Noua Zeelandă. Colonie franceză din 1853, iar din 1946 teritoriu francez de peste mări, aici există o importantă mobilizare în favoarea independenţei motiv pentru care de ani buni este cerut un referendum pe tema autodeterminării.

Noua Caledonie numără în jur de 250 000 de locuitori, este vorba de autohtoni - sau populaţia kanakă şi cei veniţi din Europa, migraţi recent. În 1980 au izbucnit dispute violente, soldate cu morţi, între cei care vor şi cei care nu vor independenţa. Rămâne de văzut dacă majoritatea populaţiei va opta pentru o independenţă totală sau pentru un statut special care să menţină legături strânse cu Franţa, notează RFI.

image

Premierul Edouard Philippe a anunţat că a reuşit să ajungă la un acord politic pentru organizarea scrutinului care ar urma să se deruleze anul viitor. Acordul a fost agreat de independişti, curentul de stânga şi loialişti, formaţiunile de dreapta din Noua Caledonie.

Întelegerea prevede înscrierea pe listele de alegători a 11.000 de persoane suplimentare. Vor putea vota aproximativ 160.000 de persoane.

Premierul Edouard Philippe se va deplasa în Noua Caledonie în următoarele săptămâni, iar preşedintele Emmanul Macron va face şi el o vizită anul viitor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite