Parcul Natural al Mării de Corali, cea mai mare „comoară oceanică” de pe mapamond

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de specii de animale pot fin întâlnite în zona Noii Caledonii. FOTO: Getty Images
Sute de specii de animale pot fin întâlnite în zona Noii Caledonii. FOTO: Getty Images

Parcul Natural al Mării de Corali din Noua Caledonie a devenit în urmă cu două săptămâni una din ariile protejate datorită faunei şi vegetaţiei bogate, toată această zonă fiind una din destinaţiile recomandate de specialiştii tuturor celor care vor să se bucure de momente de linişte şi frumuseţi ale naturii, potrivit BBC.

De două ori dimensiunea Texasului sau de trei ori mărimea Germaniei, Parcul Natural al Mării de Corali a fost recunoscută drept cel mai mare parc marin la nivel mondial. Recunoscut în documentele oficiale în urmă cu doar săptămâni, aria protejată are o suprafaţă de 1.300.000 de kilometri pătraţi.

„Sanctuarul oceanic”, denumire utilizată de anumiţi cercetători, este adăpostul unei game largi de vieţuitoare. Astfel, printre exemplele oferite sunt înaintate un număr de 48 de specii de rechini, 19 specii de păsări rare, 25 de mamifere, precum şi cinci specii de broaşte ţestoase, inclusiv ţestoasa verde, vieţuitoare pe cale de dispariţie.

Pestele leu FOTO Getty Images

Peştele-leu. FOTO: Getty Images

În apele din zona Parcului Natural al Mării de Corali sunt aproape 3.000 de tine de peşte la care pot avea acces locuitorii Noii Caledonii. Acest arhipelag este obişnuit cu activităţile protecţie a siturilor, pe teritoriul său fiind şi Marea Laguna a Sudului, cea mai mare lagună din lume, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Una din principalele ameninţări cu care se confruntă în prezent autorităţile din Noua Caledonie este pescuitul ilegal, creşterea traficului de nave venite din Queensland, Australia fiind o problemă. De asemenea, activităţile de extracţie care au loc în apropierea parcului acvatic ar putea afecta speciile din zonele protejate.

În următorii ani, parcul natural va fi împărţit pe zone, unele din acestea fiind deschise pentru activităţi economice.

Broasca testoasa verde FOTO Getty Images

Broaşte ţestoase verzi. FOTO: Getty Images

Noua Caledonie este un arhipelag în vestul Oceanului Pacific în regiunea Melanezia. Este o colectivitate de peste mări ataşată Franţei cu un statut particular în urma semnării Acordurilor de la Nouméa în aşteptarea unui referendum local prevăzut pentru anul 2014 privind independenţa sau menţinerea sa în cadrul republicii franceze.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite