FOTO Tinerii din Iran sfidează regimul islamic cu droguri şi alcool

0
0
Bancnotă cu inscripţia ayatollahului iranian Ali Khamenei, folosită pentru a rula ţigări cu marijuaha.  FOTO Barcroft Media
Bancnotă cu inscripţia ayatollahului iranian Ali Khamenei, folosită pentru a rula ţigări cu marijuaha.  FOTO Barcroft Media

Regimul islamic strict din Iran este ignorat de tinerii din ţară, de la cei bogaţi care rulează pe bancnote ţigări cu marijuana până la cei mai puţin avuţi, care se îmbată consumând băuturi alcoolice aduse clandestin în ţară. Dincolo  de conducerea de fier a liderilor islamici, revolta tinerilor se accentuează de la o generaţie la alta.

În Iran, ţară condusă de un guvern islamic conservator, tinerii se îndepărtează tot mai tare de modelul părinţilor lor şi caută să îşi ocupe timpul prin activităţi interzise de islam, cum ar fi îmbătatul, consumul de droguri şi goana după haine care descoperă din ce în ce mai mult corpul femeilor, cum ar fi rochiile scurte,fără bretele.

Tinerii iranieni au fotografii răspândite pe reţelele sociale în timp ce beau pahar după pahar şi în timp ce îşi rulează ţigări cu muguri de marijuana, folosind bancnote cu chipul ayatollahului, liderul spiritual al musulamnilor din ţară. Alţii aruncă cu nai pentru a-şi finanţa ambiţiile estetice.

Neoficial, generaţia tânără şi bogată are un stil de viaţă dezaprobat de mare parte dintre iranienii conservatori, catalogându-l drept non-islamic. Tinerii obişnuiesc să se întâlnească în colţurile retrase ale parcurilor, bine alese pentru a fuma fără a fi văzuţi, dau petreceri în intimitatea propriilor case şi petrec mai mult timp în zonele obscure de la marginea oraşului, îndepărtându-se de privirile critice şi de regulile opresive ale părinţilor, notează „The Daily Mail”.

Unele fete au îndeajuns de mult curaj încât să se machieze şi să-şi îndepărteze din ce în ce mai mult vălurile de creştetul capului, tinerele cupluri se ţin de mână în mod public, iar adolescenţii îmbrăţişează cu entuziasm cultura pop occidentală. La petreceri, unde paharele participanţilor sunt umplute în permanenţă cu băuturi alcoolice, costumele tradiţionale sunt înlocuite de rochii occidentale, cu umerii goi şi lungime scurtă, machiaj puternic, iar drogurile devin din ce în ce mai răspândite pe măsură ce adolescenţii curioşi îşi împing limitele la maxim.

De asemenea, operaţiile estetice capătă o popularitate tot mai mare în rândul tinerilor, deşi în Iran o astfel de intervenţie poate costa între patru şi şase ori cât salariul mediu lunar.  

Adesea, Iranul este un stat al contradicţiilor. Deşi preşedintele Hassan Rouhani a militat în discursurile sale pentru relaxarea cenzurii asupra internetului, un grup de tineri a fost arestat luna trecută pentru că au dansat , iar videoclipul l-au pus pe internet.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri