Iran şi Qatar, aliate împotriva „valului terorist”

0
0
Preşedintele iranian Hassan Rouhani şi şeicul Tamim bin Khalifa Al Thani
Preşedintele iranian Hassan Rouhani şi şeicul Tamim bin Khalifa Al Thani

Liderul şiit al Iranului şi conducătorul sunnit al Qatarului au jurat că vor coopera pentru a lupta „împotriva terorismului din regiune”, potrivit unui comunicat de presă emis de biroul de presă al preşedintelui iranian Hassan Rouhani. Declaraţia comună a celor doi lideri din Orientul Mijlociu a avut loc pe fondul haosului creat în Irak, stat care se confruntă cu un val jihadist ce ameninţă şi ţările învecinate.

Angajamentul de a îndeplini „un rol constructiv pentru a instaura securitatea şi stabilitatea” în regiune a fost admis iniţial în timpul unei convorbiri telefonic între Emirul statului Qatar, şeicul Tamim bin Khalifa Al Thani, şi preşedintele iranian Hassan Rouhani.

Potrivit liderului de la Teheran, „toţi musulmanii ar trebui să dea mână cu mână şi să coopereze” pentru a „înfrunta valul terorist şi extremist”, relatează agenţia AFP. Liderul iranian a dat asigurări că ţara sa este pregătită să lupte pentru a rezolva „problemele de securitate li instabilitatea din regiune”, de care profită doar „sioniştii şi duşmanii musulmanilor din toată lumea”.

Iranul, condus de un guvern şiit, a dat asigurări că va sprijini Irakul de insurgenţele conduse de extremiştii sunniţi, loiali grupării jihadiste Statul Islamic al Irakului şi Levantului. Teroriştii au cucerit teritorii extinse din Irak şi Siria, autoproclamând instaurarea unui califat.

 

 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite