FOTO Noul grup terorist pakistanez Haqqani, al cărui fondator a fost finanţat chiar de CIA, ameninţă pacea pe Glob

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jalaluddin Haqqani, într-o fotografie făcută pe 19 octombrie 2001 FOTO: Reuters
Jalaluddin Haqqani, într-o fotografie făcută pe 19 octombrie 2001 FOTO: Reuters

Statele Unite ale Americii au inclus reţeaua militantă talibană Haqqani pe lista neagră a organizaţiilor „teroriste”. Gruparea Haqqani este originară din Pakistan şi este cunoscută pentru legăturile sale apropiate cu Al Qaeda.

Lista neagră realizată de SUA, prin care a desemnat Haqqani ca grup terorist, ar putea avea un impact negativ asupra legăturilor fragile cu Pakistanul care, se pare, că îi susţine pe Haqqani, informează „Deutsche Welle” (DW).

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a semnat un raport care stipulează că reţeaua Haqqani îndeplineşte criteriile unui grup terorist, a specificat un reprezentant oficial al Departamentului de Stat.

Clasificarea Haqqani drept organizaţie teroristă rezultă în sancţiuni pentru oricine susţine grupul Haqqani şi va îngheţa şi bunurile financiare pe care grupul le are în SUA.

„Pe baza acestei etichetări, ea (Hillary Clinton, n.r.) va înştiinţa Congresul că intenţionează să desemneze reţeaua Haqqani ca fiind FTO şi Entitate Teroristă Globală Desemnată Special”, mărturiseşte încă de vineri un oficial american anonim în timp ce Hillary Clinton participa vineri la summitul APEC (Cooperare Economică Asia-Pacific) din Vladivostok, Rusia.

Washingtonul a dat vina pe Haqqani pentru unele dintre cele mai mortale, dar şi spectaculoase atacuri teroriste împotriva obiectivelor SUA din Afganistan. Conform Statelor Unite, Haqqani au fost complici în asediul din 2011 asupra ambasadei SUA din Afganistan. De asemenea, gruparea ar fi fost implicată şi în atacul din 2009 asupra bazei operaţionale a agenţiei CIA de lângă oraşul afgan Khost, cel mai rău atac din ultimii 25 de ani, potrivit DW.

Legături pakistaneze

Marcarea Haqqani drept grup terorist ar putea slăbi relaţiile deja fragile dintre SUA şi Pakistan. Washingtonul a acuzat serviciul secret pakistanez ISI că susţine reţeaua Haqqani. Amiralul în rezervă Mike Mullen, fost preşedinte al Statului Major al SUA, a făcut în mod public o conexiune între Haqqani şi Islamabad, în timpul mărturiei sale din faţa congresului din septembrie 2011. Pakistanul neagă, însă, toate acuzaţiile.

„Quetta Shura (talibanii) şi reţeaua Haqqani operează din Pakistan în siguranţă”, spune Mullen în mărturia sa scrisă. „Organizaţiile extremiste care servesc ca apropiaţi ai guvernului pakistanez atacă trupele afgane, civilii şi soldaţii americani.”

Fondatorul Haqqani, finanţat chiar de CIA

Reţeaua Haqqani a fost fondată de Jalaluddin Haqqani, care a fost finanţat de CIA şi de ISI în timpul ocupaţiei sovietice a Afganistanului din 1980. Haqqani s-a aliat cu talibanii în 1996, atunci când aceştia au preluat controlul capitalei Kabul.

După invazia americană din 2001, Haqqani s-a refugiat în Waziristanul de Nord, o regiune tribală din partea pakistaneză a graniţei afgane. A devenit un comandant anti-american şi, se pare, că are baze de antrenament în estul Afganistanului şi este strâns legat de Al-Qaeda.

Născut în jurul anului 1942, în regiunea Khost (est), Jalaluddin Haqqani face parte din consiliul director al talibanilor şi i-a jurat credinţă Mollahului Omar, potrivit elementelor biografice ale Consiliului de Securitate al ONU.

Însă, din cauza vârstei şi a problemelor de sănătate pe care le-a avut de înfruntat, Haqqani nu mai este acum decât un lider simbolic al mişcării pe care a creat-o şi care este condusă, în prezent, de fiul său Sirajuddin. Washingtonul a desemnat deja pe septuagenarul Haqqani şi pe fiul său Sirajuddin, comandantul reţelei în prezent, ca fiind „terorişti globali”. Dar grupul lor a evitat multă vreme eticheta de „terorişti”, conchide DW.

Mai multe zvonuri privind moartea lui Haqqani au fost respinse de talibani. Fratele acestuia, Mohammed Haqqani, a fost ucis în februarie 2010 de o rachetă trasă de o dronă americană în Pakistan. Totodată, SUA promit până la cinci milioane de dolari recompensă pentru informaţii legate de fiul său, Sirajuddin.

Afişul FBI prin care face publică darea în urmărire generală a lui Sirajuddin Haqqani
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite