Fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma a fost condamnat la 15 luni de închisoare pentru afront la adresa justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jacob Zuma FOTO EPA-EFE
Jacob Zuma FOTO EPA-EFE

Curtea Constituţională a Africii de Sud a stabilit marţi că fostul preşedinte Jacob Zuma este vinovat de ultraj la adresa justiţiei, după ce acesta a refuzat să se prezinte în faţa unei comisii anticorupţie. Fostul preşedinte sud-african a fost condamnat la 15 luni de închisoare, transmite AFP.

„Curtea Constituţională nu are altă posibilitate decât să conchidă că domnul Zuma este vinovat de ultraj la adresa justiţiei”, a anunţat judecătoarea Sisi Khampepe.

„Acest gen de reticenţă şi de sfidare este ilegal şi va fi pedepsit. Nu am altă opţiune decât să îl trimit la închisoare pe domnul Zuma, în speranţa că acest lucru va transmite un mesaj fără echivoc: statul de drept şi justiţia prevalează”, a adăugat judecătoarea.

De la înfiinţarea în 2018 a comisiei însărcinate cu anchetarea corupţiei generalizate, Zuma, deja acuzat de circa 40 de mărturii, a făcut tot mai multe manevre în încercarea de a evita să dea explicaţii, făcând recurs după recurs sau apelând la dreptul la tăcere, notează AFP.

După o nouă convocare, dintr-o lungă serie, de la sfârşitul lunii februarie căreia nu i-a dat curs, comisia a cerut o condamnare la doi ani de închisoare împotriva fostului preşedinte sud-african. De această dată, Jacob Zuma nu a ignorat doar comisia, ci şi o decizie din ianuarie a Curţii, care îl obliga să se prezinte în faţa justiţiei.

Într-o solicitare neobişnuită, justiţia sud-africană i-a cerut fostului preşedinte să stabilească el însuşi „sancţiunea corespunzătoare”, înaintea audierii de marţi.

Jacob Zuma, 79 de ani, a depus mărturie doar o singură dată în faţa comisiei anticorupţie, în iulie 2019. El a ieşit însă repede de la audieri, susţinând că este tratat ca un „acuzat”.

Vizat de numeroase scandaluri de corupţie, Zuma a fost forţat să demisioneze în 2018. A fost înlocuit de actualul preşedinte, Cyril Ramaphosa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite