Focuri de avertisment la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, chiar în ziua în care Vladimir Putin merge la Phenian

0
Publicat:

Noi tensiuni în zona demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei marţi, când armata sud-coreeană a tras focuri de avertisment după ce mai mulţi soldaţi nord-coreeni au trecut peste linia de demarcaţie.

Civili în zona demilitarizată dintre cele două Corei. Foto arhivă
Civili în zona demilitarizată dintre cele două Corei. Foto arhivă

Statul Major Întrunit (JCS)  din Coreea de Sud a precizat că aceasta este doua încălcare a frontierei de către Nord în mai puţin de două săptămâni, după un incident similar pe 9 iunie.

„Aproximativ 20-30 de soldaţi nord-coreeni care transportau unelte de lucru au trecut linia de demarcaţie militară din cadrul DMZ în secţiunea centrală a frontierei în jurul orei 8:30 dimineaţa”, potrivit Agerpres, care citează presa locală.

În acest context, marţi, armata sud-coreeană a tras focuri de avertisment, determinându-i pe soldaţii nord-coreeni să se întoarcă de partea lor de graniţă, a declarat Statul Major Întrunit, care a mai precizat că incidentul pare să fie accidental.

Această a doua încălcare a teritoriului de această lună a avut loc în condiţiile în care, începând din luna aprilie, Coreea de Nord a adus sute de soldaţi în zonele de frontieră, unde desfăşoară activităţi precum plantarea de mine, ridicarea de ziduri şi construirea de drumuri pentru operaţiuni militare.

„Aceste activităţi par a fi măsuri de întărire a controlului intern al armatei nord-coreene şi al rezidenţilor şi de respingere a încercărilor acestora de a trece graniţa”, a precizat JCS.

Potrivit aceloraşi surse, în timpul activităţilor desfăşurate în apropierea graniţei, mai mulţi soldaţi nord-coreeni ar fi fost răniţi ca urmare a exploziei unor mine terestre în zona demilitarizată.

Cel mai recent incident de la graniţă, cel de marţi, a avut loc în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin va efectua marţi şi miercuri o vizită în Coreea de Nord, pentru prima dată în ultimii 24 de ani. Analiştii spun că, pe de o parte, Putin are încă nevoie de ajutorul Coreei de Nord și trebuie să își exprime recunoștința față de cel care i-a furnizat armele pentru războiul său din Ucraina, iar pe de altă parte, prin prezenţa preşedintelui rus liderul nord-coreean  vrea să demonstreze „poziția sa puternică la nivel mondial” în fața publicului său intern.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite