Fiica lui Salvador Allende, prima femeie din istoria statului Chile aleasă preşedinte a Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Isabel Allende Bussi, fiica fostului preşedinte chilian Salvador Allende, a fost aleasă joi în funcţia de preşedinte al Senatului din Chile, aceasta devenind prima femeie care a fost aleasă la conducerea camerei superioare a legislativului din ţara sud americană, informează AFP.

La 48 de ani după ce tatăl său a predat puterea, Isabel Allende Bussi a reuşit o premieră în politica din Chile, preluarea funcţiei de preşedinte al Senatului.

„Tatăl meu, după cum bine ştim, a fost preşedinte al Senatului timp de trei ani, iar pentru mine este o imensă onoare şi mare mândrie să fiu prima femeie preşedinte în istoria Senatului” din Chile, a declarat pentru Radio Cooperativa, Isabel Allende Bussi. Decizia de a o instala la conducerea uneia din camerele legislativului a venit după ce partidele din coaliţia de stânga, formaţiuni aflate la putere, au ajuns la un acord pentru nominalizarea lui Isabel Allende.

Fiica lui Allende va trebui să coopereze cu noul preşedinte chilian, socialista Michelle Bachelet, lider al executivului care a câştigat alegerile într-o manieră facilă.

Senatorul socialist Fulvio Rossi a salutat decizia de numire a lui Allende, ea fiind un simbol”. Explicaţia senatorului a fost că noul lider al Senatului este „femeie, socialistă, senator, fiica preşedintelui Salvador Allende”, care merge la ceremonia învestire a unei alte „femei, socialiste şi preşedinte” al ţării.

Potrivit lui Rossi, fotografiile cu cele două femei aflate în funcţii cheie ale statului Chile „vor face turul lumii”, menţionând că prezenţa acestora la conducerile Executivului şi Legislativului sunt o dovadă a importanţei femeilor în politica din prezent.

Salvador Allende a fost un important politician chilian, în ultima parte a vieţii salve ajungând la conducerea Senatului, ulterior preşedinte al statului sud american Chile. În urma alegerile din 1970 devine primul preşedinte marxist al unui stat din America Latină, dar este îndepărtat în 1973 în urma unei lovituri de stat.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite