Femeie în vârstă de 90 de ani, scoasă în viață de sub dărâmături la 5 zile după cutremurul din Japonia

0
Publicat:

O femeie în vârstă de 90 de ani a fost scoasă în viață dintr-o casă prăbușită în vestul Japoniei, la 124 de ore după un cutremur major a lovit regiunea, provocând moartea a cel puțin 126 de persoane, dărâmând clădiri și declanșând alunecări de teren.

Japonia, lovită de un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter FOTO EPA EFE
Japonia, lovită de un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter FOTO EPA EFE

Femeia din orașul Suzu, prefectura Ishikawa, a supraviețuit mai mult de cinci zile după cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade produs luni. Imaginile difuzate la nivel național au arătat salvatorii care acopereau priveliștea zonei cu un plastic albastru, iar femeia nu era vizibilă, relatează The Guardian.

Șansele de supraviețuire scad după primele 72 de ore. Alte câteva salvări dramatice au fost raportate în ultimele zile, în timp ce soldații, pompierii și alte persoane s-au alăturat efortului de recuperare pe scară largă.

Copilul opărit a murit

Printre cei 126 de morți se numără și un băiat de cinci ani care se refăcea în urma rănilor suferite după ce apa clocotită s-a vărsat pe el în timpul cutremurului. Starea lui s-a înrăutățit brusc și a murit vineri, potrivit prefecturii Ishikawa, cea mai afectată regiune.

Cutremurele ulterioare au amenințat să îngroape și mai multe case și să blocheze drumuri esențiale pentru livrarea ajutoarelor. Oficialii au avertizat că drumurile deja crăpate s-ar putea prăbuși complet. Acest risc a crescut deoarece se așteptau ploi și ninsori în cursul nopții și duminică.

Orașul Wajima a înregistrat cel mai mare număr de decese, cu 69 de morți, urmat de Suzu, cu 38. Peste 500 de persoane au fost rănite, dintre care cel puțin 27 grav. Drumurile erau deformate, iar un incendiu a lăsat un cartier din Wajima în cenușă.

200 de persoane sunt date dispărute

Mai mult de 200 de persoane sunt încă date dispărute, deși numărul acestora a fluctuat. Unsprezece persoane au fost raportate ca fiind prinse sub două case care s-au prăbușit în Anamizu.

Pentru Shiro Kokuda, în vârstă de 76 de ani, casa din Wajima în care a copilărit a fost cruțată, dar un templu din apropiere a fost cuprins de flăcări, iar el încă își căuta prietenii în centrele de evacuare. "A fost foarte greu", a spus el.

Japonia are una dintre societățile care îmbătrânesc cel mai rapid din lume. Populația din Ishikawa și din zonele învecinate a scăzut în ultimii ani. O economie bazată pe meșteșuguri și turism este acum mai fragilă ca niciodată.

Kim Jong-un a transmis condoleanțe

Într-un gest neobișnuit din partea Coreei de Nord, aflată în apropiere, liderul Kim Jong-un i-a transmis un mesaj de condoleanțe premierului japonez, Fumio Kishida, a anunțat sâmbătă agenția oficială de presă centrală coreeană.

Japonia a primit anterior mesaje de condoleanțe și promisiuni de ajutor din partea președintelui american, Joe Biden, și a altor aliați.

Un purtător de cuvânt al guvernului, Yoshimasa Hayashi, a declarat reporterilor că Japonia este recunoscătoare pentru toate mesajele, inclusiv pentru cel din Coreea de Nord. Hayashi a declarat că ultima dată când Japonia a primit un mesaj de condoleanțe din partea Coreei de Nord pentru un dezastru a fost în 1995.

„Oamenii sunt încă la cozi kilometrice, nu există mâncare”

Ziarul Yomiuri, difuzat la nivel național, a raportat că studiul său aerian a localizat mai mult de 100 de alunecări de teren, iar unele blocau drumuri cheie. Unele comunități au rămas izolate și încă așteptau ajutoare.

"Sper ca orașul să se recupereze și sper ca oamenii să nu plece și să rămână aici pentru a munci din greu pentru reconstruire", a declarat Seizo Shinbo, un comerciant de fructe de mare, care își făcea provizii de tăiței, conserve și bile de orez la un supermarket.

"Nu există mâncare. Nu există apă. Și cel mai rău este gazul. Oamenii sunt încă la cozi kilometrice", a spus bărbatul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite