Cutremurul din Japonia: o femeie în vârstă de 80 de ani, salvată de sub dărâmături în timp ce fereastra critică de 72 de ore se închide VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie în vârstă de 80 de ani a fost scoasă dintre dărâmăturile casei sale prăbușite în Japonia, la 72 de ore de la cutremurul din ziua de Anul Nou.

Orașul Wajima este o ruină Foto EPA EFE
Orașul Wajima este o ruină Foto EPA EFE

Agenția de știri de stat (NHK) a difuzat o înregistrare video în care femeia este scoasă din locuința sa din orașul Wajima, scrie BBC.

Salvatorii se grăbesc în căutarea supraviețuitorilor, în condițiile în care o fereastră critică de trei zile s-a închis.

Cel puțin 82 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului cu magnitudinea 7,6 care a lovit luni peninsula izolată Noto. Se crede că multe persoane sunt blocate sub casele lor prăbușite - majoritatea în orașele Suzu și Wajima.

Se pare că femeia în vârstă de 80 de ani a rămas blocată la parterul casei sale de când a avut loc cutremurul.

După 72 de ore, șansele de a găsi oameni în viață scad substanțial. Această fereastră s-a închis acum, deoarece cutremurul s-a produs luni, la ora locală 16:10 (09.10 ora României).

Zeci de mii de locuitori sunt în continuare fără energie electrică și apă, în timp ce sute de persoane rămân izolate de orice ajutor din cauza alunecărilor de teren și a drumurilor blocate.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat joi că 150 de persoane au fost salvate până în prezent și că salvatorii vor continua eforturile la scară largă pentru a salva cât mai multe persoane.

"Aceasta este o situație foarte dificilă. Dar, din punctul de vedere al protejării vieților, vă cer să depuneți toate eforturile pentru a salva cât mai multe vieți posibil până în această seară, când vor trece cele 72 de ore critice ale dezastrului", a declarat el.

Cutremurul de luni, care a fost urmat de o serie de replici, a provocat rănirea a cel puțin 330 de persoane, potrivit agenției de presă AFP.

Peste 30.000 de persoane din zonele afectate de cutremur se află încă în adăposturi, iar unele orașe nu au apă, electricitate și conexiune la internet.

Între timp, poveștile despre salvările dramatice au devenit virale pe internet. O înregistrare video postată de Peace Winds Japan, un ONG local care a ajutat la salvare, arată mai mulți salvatori care sapă printre straturi de mobilier prăbușit pentru a salva o femeie prinsă sub casa ei. Aceștia au înfășurat apoi o pătură groasă în jurul ei.

BBC a văzut distrugeri extinse în timpul unei vizite la Wajima miercuri, unde unele case și vehicule au fost strivite sub betonul prăbușit . Multe dintre casele vechi, tradiționale din lemn ale orașului s-au prăbușit.

Japonia a introdus noi reglementări pentru a proteja clădirile împotriva cutremurelor în 1981, dar multe dintre casele din lemn au fost construite înainte de introducerea acestora.

Unii dintre locuitorii din Wajima, mulți dintre ei în vârstă, nu efectuaseră lucrările de modernizare a locuințelor lor. Datele din 2018 au arătat că mai mult de jumătate dintre clădirile din oraș nu erau conforme cu noile standarde.

Cu o populație de aproximativ 23.000 de locuitori, Wajima seamănă acum cu un oraș fantomă, deoarece majoritatea au ținut cont de avertismentele timpurii de evacuare, atunci când au fost prognozate tsunami-uri.

Dar a înregistrat totuși cel mai mare număr de victime, cu 48 de decese confirmate - mai mult de jumătate din numărul total de victime. Este de așteptat ca acest număr să crească, deoarece unele zone din jurul orașului sunt încă izolate de drumuri rupte și alunecări de teren, iar ajutoarele nu pot ajunge la oameni.

Shigeru Sakaguchi, primarul din Wajima, a declarat că alimentele și alte ajutoare au ajuns doar la 2.000 din cei 10.000 de evacuați din oraș până în prezent.

Potrivit primarului din Suzu, un oraș cu o populație de aproximativ 13.000 de locuitori, aproape niciuna dintre casele sale nu mai este în picioare. Aproximativ 90% dintre ele sunt complet sau aproape complet prăbușite, a declarat Masuhiro Izumiya.

Un mic tsunami a lovit orașul la un minut după cutremurul major.

Japonia este una dintre cele mai active țări din punct de vedere seismic din lume, iar activitatea a crescut în jurul Noto de la sfârșitul anului 2020. Aici au avut loc peste 500 de cutremure mici și medii în ultimii trei ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite