Cutremur în Japonia: cel puţin 73 de morţi şi 400 de răniţi. Operaţiunile de salvare, afectate de vremea nefavorabilă
0Salvatorii din Japonia se confruntă miercuri cu condiţii meteorologice foarte nefavorabile, în timp ce încearcă să găsească supravieţuitori ai puternicului cutremur care a lovit luni centrul ţării şi în care cel puţin 73 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 400 au fost rănite, conform unui nou bilanţ provizoriu, relatează AFP, citată de Agerpres.
Drumurile au fost grav avariate şi blocate de căderi de copaci. Indicatoare mari avertizează asupra unor posibile alunecări de teren.
Autorităţile fac apel la prudenţă din cauza ploilor abundente care au căzut de miercuri dimineaţa şi a consecinţelor acestora în întreaga Peninsulă Noto din prefectura Ishikawa, o fâşie de pământ lungă şi subţire care pătrunde în Marea Japoniei.
Misiune dificilă pentru echipele de salvare
Salvatorii înaintează cu dificultate pe drumuri blocate de stânci şi copaci doborâţi.
Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA) a lansat avertizare de alunecări de teren până miercuri seara.
Peninsula Noto şi oraşele sale portuare Wajima şi Suzu par a fi zone de război după cutremurul produs de Anul Nou care a lovit în principal această regiune la ora locală 16.10 (07.10 GMT), atingând o magnitudine 7,5, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS), şi 7,6 conform JMA.
Au fost înregistrate sute de replici, unele puternice, iar tsunami-ul care a urmat luni, cu valuri de peste un metru, a acoperit numeroase ambarcaţiuni, eşuate pe chei, sau drumurile de la malul mării.
Una dintre ţările cu cele mai frecvente cutremure din lume
Mii de clădiri din Peninsula Noto au fost distruse în întregime sau parţial de dezastru şi încă sunt în pericol din cauza replicilor, ceea ce îngreunează operaţiunile de salvare.
Japonia - situată pe aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului" - este una dintre ţările cu cele mai frecvente cutremure din lume.
Arhipelagul japonez este marcat de amintirea teribilului seism cu magnitudinea 9 urmat de un tsunami gigantic în martie 2011 pe coastele sale nord-estice, o catastrofă care s-a soldat cu circa 20.000 de morţi şi dispăruţi.
Catastrofa a dus şi la accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav produs după cel de la Cernobâl, în 1986.
După recentul cutremur nu au fost însă semnalate probleme semnificative la centralele nucleare japoneze în urma cutremurului de Anul Nou.