Erupția vulcanului Mauna Loa are o semnificație specială pentru hawaieni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Erupția vulcanului Mauna Loa, care s-a alăturat vecinului său Kilauea, care erupe de mai bine de un an, are o semnificație specială pentru localnici, care au sărbătorit luni ziua independenței. Rerezentanții Parcului Național Vulcanii din Hawaii au anunțat luni noi măsuri pentru sigurața vizitatorilor care ar putea veni în număr tot mai mare.

„Nicio erupție nu amenință casele sau infrastructura în acest moment”, au transmis luni reprezentanții Parcului Național Vulcanii Hawaii, care se tem totuși că evenimentul dublu ar putea atrage un număr mai mare de vizitatori. Vulcanul Kilauea erupe din 29 septembrie 2021, înr-o zonă izolată din vârf.

După ce duminică noaptea, și Mauna Loa a început să erupă, pentru prima după 1984, reprezentanții parcului spun că „este de așteptat să atragă un aflux de vizitatori în parc care speră să vadă dubla erupție atât rară, de la vulcanii Kilauea, cât și de la Mauna Loa”.

Pentru siguranța tuturor, parcul a decis luni dimineața să închidă un drum de acces de la poarta Kīpukapuaulu.

De asemnea au anunțat că mențin decizia de la începutul lunii octombrie, când a fost sistat accesul spre vârful vulcanului, spre cabane și alte zone aflate la altitudine, după ce acesta a început să dea semne de neliniște și s-a înregistrat o seismicitate ridicată.

În plus, și drumul spre Observatorul Mauna Loa, aflat în afara parcului, este de asemenea închis publicului.

Nativii din Hawaii au găsit o semnificație specială a erupției Mauna Loa, și luni, 28 noiembrie, au sărbătorit „La Kuokoa”, cunoscută și ca Ziua Independenței Hawaii, conform Hawaii News Now.

La Kuokoa comemorează ziua în care Anglia și Franța au recunoscut oficial Regatul Hawaii ca stat național independent.

„Pentru mine, să erupă chiar de La Kuokoa, aceasta este semn al renașterii”, a spus o localnică.

Ce mod de a sărbători! (...) A ne asigura că toată lumea din Hawaii cunoaște semnificația  acestei date, și cunoaște aceste fapte istorice este cu adevărat important. Și pe lângă faptul că ne asigurăm că toată lumea este în siguranță, există un sentiment copleșitor de putere, de putere care curge în jurul insulei”, a spus o altă localnică.

Serviciul de prospectare geologică al SUA (USGS), și reprezentanții parcului, urmăresc acticitatea vulcanului deoarece pe baza evenimentelor din trecut, primele faze ale erupţiei vulcanului Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar localizarea şi deplasarea fluxurilor de lavă se pot schimba foarte rapid.

Parcul Național Vulcanii Hawaii urmărește îndeaproape (vulcanul) Mauna Loa împreună cu colegii noștri de la USGS și Apărarea Civilă a Comitatului Hawaii”, a declarat un reprezentant al instintuției. „Parcul este deschis în prezent, dar vizitatorii ar trebui să fie pregătiți și să fie informați”.

Vizitatorii sunt îndemnați să verifice site-ul web al parcului pentru actualizări privind închiderea sa, alerte, actualizări despre erupții și informări privind calitatea aerului.

Administrația Federală a Aviației a SUA a decis o restricționare temporară a zborurilor pe o rază de circa 9 km în jurul vârfului Mauna Loa, fiind exceptate cele de recunoaștere aerienă privind evaluarea situației.

Mauna Loa este unul dintre cei cinci vulcani care formează împreună Insula Mare din Hawaii, care este cea mai sudică insulă din arhipelagul Hawaii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite