Toți ochii sunt pe cel mai mare vulcan de pe planetă: are o activitate crescută

0
Publicat:

Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, din sudul insulei Hawaii, arată o activitate crescută, zeci de cutremure fiind detectate în ultimele zile, relatează CNN.

Vulcanul Mauna Loa FOTO Shutterstock
Vulcanul Mauna Loa FOTO Shutterstock

Agenția de Protecție Civilă din Hawaii a emis vineri un avertimsment după ce 36 de mici cutremure au fost detectate în ultimele 48 de ore, în apropiere de vulcanul Mauna Loa.

Toți ochii sunt pe Mauna Loa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parcului Național Vulcanii din Hawaii, Jessica Ferracane, conform site-ului The Points Guy.

Agenția subliniază totuși că vulcanul nu a erupt și că „nu există semne ale unei erupții iminente în acest moment”, adăugând că tulburările care provoacă cutremure sunt cel mai probabil determinate de aportul reînnoit de magmă la două până la 8 km sub vârful vulcanului.

Activitatea seismică crescută, remarcată încă de la mijlocul lunii septembrie 2022, a făcut ca Parcul Național Vulcanii din Hawaii să oprească recent drumețiile pe vârful Mauna Loa și să reitereze unele protocoale de siguranță – atât pentru cei care intenționează să viziteze emblematicul parc,cât și pentru cei atrași de potențialul unei erupții.

Asta atrage mulți oameni”, a spus Ferrancane. „O parte a misiunii noastre este să oferim acces sigur la vulcanul activ.

Oficialii parcului au laut aceste măsuri de precauție, deoarece dacă situația s-ar schimba: „ar necesita mult timp pentru a ajunge la oamenii care ar putea fi acolo sus”, a spus Ferrancane.

Scțiunea principală a parcului rămâne totuși deschisă, a declarat Serviciul Parcurilor Naționale din SUA.

Activitatea cutremurelor a crescut de la cinci la 10 cutremure pe zi din iunie 2022 la aproximativ 10 până la 20 de cutremure pe zi în iulie și august, potrivit Studiului Geologic.

Numărul maxim de peste 100 de cutremure pe zi a fost înregistrat pe 23 și 29 septembrie, a raportat anterior CNN.

Însă potrivit oamenilor de știință încă nu este clar dacă și când anume s-ar putea produce o erupție.

Potrivit agenției, Mauna Loa, care acoperă jumătate din insula Hawaii, a erupt de 33 de ori, ultima dată în 1984.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite