Erdogan anunţă: Turcia nu are nicio rezervă să cumpere noi rachete ruseşti S-400

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă FOTO: Shutterstock
Sursă FOTO: Shutterstock

Preşedintele turc Recep Erdogan a anunţat că Ankara ia în considerare achiziţionarea unui nou lot de rachete din sistemul rusesc de apărare S-400, chiar dacă o astfel de tranzacţie reprezintă un punct sensibil în relaţia Turciei cu SUA, ambele fiind aliate în cadrul NATO.

Recep Erdogan a punctat faptul că nu are „nicio rezervă” în legătură cu posibilitatea de a cumpăra mai multe rachete din sistemul menţionat, potrivit agenţiei de presă Anadolu, preluată de Agerpres. 

Totodată, acesta a precizat faptul că acest aspect va fi discutat la următoarea lui vizită în Rusia. 

În fapt, şeful agenţiei naţionale ruse de export al armelor Rosoboronexport, Aleksander Miheiev, a dezvăluit în urmă cu câteva zile faptul că negocierile cu Turcia privind achiziţionarea de noi rachete din sistemul S-400 sunt aproape de finalizare. 

„În viitorul apropiat, noi şi partenerii noştri vom începe redactarea şi semnarea contractului”, a transmis Miheiev.

O astfel de afacere ar periclita relaţiei Turiciei cu Statele Unite ale Americii, mai ales în contextul în care disputa privind achiţionarea acestui sistemul de apărare a dus la impunerea de sancţiuni ţării anul trecut, în itmpul mandatului lui Donald Trump. 

Teama Statelor Unite este referitoare la obţinerea de infromaţii de către Rusia privind  capacităţile de a fi nedetectat ale avionului de luptă F-35 prin radarul sistemului S-400. Tocmai din această cauză turcia nu a putut achiţiona modelul de avion menţionat, chiar dacă a fost un partener în construirea acestuia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite