Unde vor ajunge refugiaţii afgani? Erdogan: Un nou val migrator ar fi o „provocare serioasă pentru întreaga lume”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi afgani la graniţa Afganistanului cu Iranul 16 august FOTO EPA-EFE
Refugiaţi afgani la graniţa Afganistanului cu Iranul 16 august FOTO EPA-EFE

Cel puţin 12.000 de persoane cuprinzând personal diplomatic, lucrători umanitari şi cetăţeni afgani care au colaborat cu guvernele şi organizaţiile occidentale sau sunt percepuţi ca extrem de vulnerabili la represalii din partea talibanilor,  au fost evacuate de când au început eforturile dificile de evacuare, duminica trecută, relatează The Guardian.

O mare parte dintre ei, circa 7.000, au fost extraşi din Kabul de avioanele de transport americane.

Miercuri, Marea Britanie evacuase circa 1.200 de persoane. Vineri, Germania a scos din Afganistan circa 1.700 de oameni.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că Turcia a evacuat 550 de persoane până acum, în timp ce Franţa şi Italia, câte 500 de persoane.

Majoritatea avioanelor cu evacuaţi s-au oprit mai întâi fie în capitala Uzbekistan, Taşkent, fie în Qatar, la Doha, Qatar, fie la Islamabad, Pakistan înainte ca aceştia să fie îmbarcaţi în curse normale spre ţara de destinaţie.

O parte dintre afgani, în majoritate civili care au lucrat pentru misiunile americane sau internaţionale în Afganistan vor fi găzduiţi temporar în Albania, Kosovo sau nordul Macedoniei unde vor aştepta procesarea vizelor pentru America.

Cele trei ţări balcanice, care vor primi numărul de refugiaţi agreat începând din acest weekend, sunt primele ţări europene care au încheiat un aranjanjament de tranzit cu SUA. Alte scheme similare sunt plănuite cu Columbia, Uganda şi Qatar.

SUA vor primi 10.000 de persoane din Afganistan, în timp ce Australia are deja un program în acest sens sub care vor fi acceptate 3.000 de persoane.

Tjikistan a spus luna trecută că este pregătită să adăposteasccă 100.000 de persoane dislocate din ţara vecină.

Majoritatea ţărilor europene au evitat să se angajeze faţă de primirea unui anumit număr de refugiaţi în plus faţă de cei care au colaborat cu organizaţiile lor, de teama reluării scenariulului din 2015, când a existat o criză a migranţilor.

Cancelarul german le-a spus colegilor de partid că Germania ar trebui să preia circa 10.000 de afgani aflaţi într-o situaţie de risc crescut, sublinind totodată că în majoritatea lor refugiaţii vor trebui adăpostiţi de vecinii Afganistanului.

Şeful statului turc a denunţat riscul unui val migrator ce ar reprezenta o "provocare serioasă pentru întreaga lume" şi a solicitat UE să ajute ţările care se învecinează cu Afganistanul, în special Iranul, să diminueze această provocare, relatează Agerpres. Preşedintele Erdogan a declarat că ţara sa este în contact cu Teheranul în această privinţă şi că a luat măsuri suplimentare pentru a-şi securiza frontiera cu Iranul.

"Un nou val migrator este inevitabil dacă nu se iau măsurile necesare în Afganistan şi Iran", i-a a spus el premierului grec, Kyriakos Mitsotakis.

Atena a spus deja că ar putea trimite afgani care ajung pe ţărmurile sale înapoi în Turcia, pe care o consideră o ţară „sigură” pentru migranţi.

Marea Britanie a anunţat o schemă de settlement care ar putea oferi sanctuar pentru 20.000 de refugiaţi afgani în următorii ani, mai ales femei, copii şi minorităţi religioase. Canada a promis că va reloca acelaşi număr.

Potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi, mai mult de 550.000 de afgani au fost strămutaţi din ianuarie, peste 3 milioane de oameni fiind deja dezrădăcinaţi la începutul anului. Majoritatea acestor persoane, aproximativ 300.000 şi-au părăsit casele ca urmare a deteriorării situaţiei de securitate din ultima săptămână.

Până acum nu a existat un exod vizibil de oameni din ţara devastată de război, scrie The Guardian. Având în vedere că talibanii au închis punctele cheie de frontieră, Pakistanul şi-a fortificat recent graniţa cu Afganistanul şi Turcia - găzduind deja o comunitate numeroasă de refugiaţi - pentru mulţi afgani va fi dificil să găsească o cale de ieşire din ţară.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite