Erdogan acuză Consiliul de Securitate ONU de protejarea Israelului și cere reforme

0
Publicat:

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a denunțat Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, numindu-l „Consiliul de protecție a Israelului”, după veto-ul american asupra rezoluției privind încetarea focului în Gaza.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan FOTO Profimedia
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan FOTO Profimedia

Erdogan a făcut aceste afirmații în cadrul unei conferințe privind drepturile omului la Istanbul, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la Declarația drepturilor omului. El a criticat faptul că Consiliul de Securitate nu a reușit să susțină solicitarea de încetare a focului în Gaza, iar SUA au blocat rezoluția.

Erdogan a pledat pentru reformarea Consiliului de Securitate ONU, subliniind că actuala structură, cu cei cinci membri permanenți cu drept de veto, nu mai reflectă realitatea lumii.

„De la 7 octombrie, Consiliul de Securitate a devenit un consiliu pentru protecția și apărarea Israelului”, a declarat Erdogan.

El a mai adăugat că SUA sunt principalii susținători financiari și militari ai Israelului, exprimându-și dezacordul față de această alianță.

„O altă lume este posibilă, dar fără America. Statele Unite sunt alături de Israel cu banii şi echipamentele lor militare. Hei, America! Cât vei plăti pentru asta? (...) În fiecare zi, Declaraţia Drepturilor Omului este încălcată în Gaza”, a spus el.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a calificat Statele Unite drept „responsabile de vărsarea de sânge” din Gaza, adăugând că această poziție este „imorală”.

Abbas a acuzat SUA de parteneriat la „delictele de genocid, epurare etnică și război” comise de Israel în Gaza și în alte zone.

În Israel, liderul opoziției de centru, Yair Lapid, a invocat antisemitismul ca explicație pentru decizia secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a insista asupra încetării umanitare a focului în Gaza. El a susținut că această decizie este lipsită de o explicație rațională și a sugerat că se datorează unui sentiment antisemit.

Guterres a recurs, săptămâna aceasta, la un mecanism excepţional din Carta Naţiunilor Unite, articolul 99, care îi permite să solicite intervenţia Consiliului în cazuri de ameninţări grave la adresa păcii şi securităţii în lume, iar rezoluţia ce a urmat a fost blocată prin veto de către SUA.

„Doar când Israelul se apără după ce copiii noştri au fost ucişi de terorişti brutali şi oamenii noştri au fost luaţi ostatici secretarul general al ONU decide brusc să invoce articolul 99 pentru a ajuta Hamas. Cum ştim că-i vorba despre antisemitism? Pentru că nu există nicio altă explicaţie raţională”, a scris sâmbătă Lapid într-o serie de postări pe social media.

Lapid s-a referit la alte conflicte letale, precum cele din Sudan şi Siria, spunând că în aceste cazuri nici Guterres şi nici predecesorii săi nu au recurs la articolul 99 pentru a impune o dezbatere în Consiliul de Securitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite