Raportorul UE pentru Turcia îi cere lui Erdogan să își tempereze tonul amenințător: „Sunteți complet izolați”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nacho Sanchez Amor, Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, a îndemnat miercuri această țară să își tempereze tonul agresiv în declarații, potrivit AFP.

Declarațiile agresive ale președintelui turc atrag sancțiuni din partea UE
Declarațiile agresive ale președintelui turc atrag sancțiuni din partea UE FOTO EPA EFE

"Evitarea utilizării unui ton agresiv şi ameninţător este uşoară, are efect imediat şi este gratuită", a spus oficialul într-o conferinţă de presă la Istanbul.

"Sunteţi complet izolaţi. Singurul vostru prieten adevărat este Azerbaidjanul", le-a transmis Sanchez Amor conducătorilor turci.

"Aşteptăm un ton nou şi semne de reluare a angajamentului din partea Turciei", a adăugat el, portivit Agerpres.

Negocierile cu Turcia pentru aderarea la Uniunea Europeană au început în 1999, dar sunt blocate din 2018, reaminteşte AFP. Înaltul reprezentant al UE pentru securitate şi politica externă, Josep Borell, şi comisarul european pentru vecinătate, Oliver Varhely, au propus săptămâna trecute reluarea procesului de aderare pe baze noi şi ameliorarea dialogului şi a cooperării cu Ankara.

UE doreşte să discute cu Turcia şi despre modalităţile de a împiedica Rusia să ocolească sancţiunile internaţionale impuse după invazia rusă în Ucraina.

În cel mai recent raport privind negocierile cu statele candidate la UE, Comisia Europeană a consemnat că "politica externă unilaterală a Turciei este în continuare în contradicţie cu priorităţile UE în cadrul politicii externe şi de securitate comune".

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să facă săptămâna aceasta o vizită în Grecia pentru reluarea legăturilor bilaterale, marcate în ultimii ani de numeroase tensiuni. El a atacat de mai multe ori Occidentul în timpul campaniei electorale din mai, iar luna trecută a folosit ocazia unei vizite în Germania pentru a critica Berlinul, care susţine Israelul în războiul împotriva organizaţiei islamiste Hamas.

"Ştiu că multe decizii ale politicii externe turce sunt luate ţinând seama de modul în care vor fi percepute de opinia publică internă", a spus Sanchez Amor, precizând că "în ciuda situaţiei actuale, UE este gata de angajamente în alte domenii pentru promovarea relaţiilor" cu Turcia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite