Egiptul încearcă o mediere între Israel şi mişcarea islamistă Hamas

0
0
Bombardamente între forţele guvernamentale israeliene şi gruparea paramilitară Hamas. FOTO India Today
Bombardamente între forţele guvernamentale israeliene şi gruparea paramilitară Hamas. FOTO India Today

Egiptul este implicat în procesul de mediere a negocierilor de pace între Israel şi Hamas, potrivit unei surse din cadrul grupării militare palestiniene, iniţiativă menită să pună capăt violenţei care a reizbucnit în iunie odată cu răpirea a trei adolescenţi israelieni, intensificate după descoperirea recentă a celor trei cadavre.

„Egiptul continuă eforturile pentru revenirea la calm în Fâşia Gaza, însă nu a fost încheiat un acord în acest sens”, a declarat un reprezentant al Hamas, sub acoperirea anonimatului. De cealaltă parte, Hamas „a transmis părţii egiptene că nu doreşte escaladarea tensiunilor”, a adăugat reprezentantul mişcării islamiste palestiniene.

La rândul său, Bassem Naim, reprezentant al Hamas, a dat asigurări că gruparea „nu are niciun interes într-o escaladare sau într-un război în Gaza”, însă „nu poate fi trecută cu vederea agresiunea israeliană, care continuă în Gaza şi Cisiordania”, a avertizat Naim.

Primele speculaţii privind medierea unui acord de încetare a violenţelor au apărut la începutul zilei de vineri, în timp ce familia unuia dintre tinerii israelieni ucişi pregătea înmormântarea acestuia. Deşi nu există dovezi clare, autorităţile israeliene atribuie moartea celor trei tineri grupării Hamas, acuzaţii respinse cu vehemenţă de către palestinieni.

Tensiunea care planează asupra disputei israeliano-palestiniană s-a accentuat după ce un tânăr palestinian a fost răpit şi ucis de atacatori israelieni, eveniment considerat o răzbunare faţă de uciderea celor trei adolescenţi israelieni. Însă Egiptul este una dintre cele două ţări care are un acord de pace cu Israelul şi este un mediator tradiţional între cele două părţi.

„Dorim menţinerea unei atmosfere de calm, dar dacă Hamas decide să acţioneze împotriva noastră, suntem pregătiţi să răspundem”, a avertizat şeful Statului Major israelian, Benny Gantz, într-un mesaj postat pe Twitter.

Ploaie de rachete

În total, 34 de rachete au fost lansate joi asupra sudul Israelului, potrivit armatei israeliene. Un soldat a fost uşor rănit, iar patru rachete au avariat infrastructuri şi case din regiune.

Aviaţia israeliană a lansat joi după-amiază un raid aerian asupra Fâşiei Gaza, după o serie de bombardamente în cursul nopţii soldate cu 11 răniţi, potrivit surselor locale şi israeliene.

Patru rachete şi două obuze cu mortiere au fost lansate vineri dimineaţă din Gaza asupra Israelului. Una dintre rachete a fost interceptată de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome.

 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite