Egipt: Primele rezultate arată o victorie zdrobitoare a mareşalului Abdel Fattah al-Sisi în alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mareşalul Abdel Fattah Al-Sissi, fostul şef al armatei egiptene care l-a înlăturat de la conducere pe islamistul Mohamed Morsi, ar urma să câştige fără probleme alegerile prezidenţiale din ţară, cu un scor de peste 93%, arată primele rezultate parţiale, potrivit BBC.

Comisia Electorală din Egipt, aflată în subordinea fostului general, a anunţat că al-Sissi a fost votat de peste 93% dintre electori, după contorizarea voturilor din circa 15 la sută din totalul secţiilor.

Cu toate acestea, prezenţa la urne ar urma să fie mai mică de 45 %, în pofida eforturilor de a aduce oamenii la vot. În cadrul campaniei sale, Abdel Fattah Al-Sissi spera că va obţine votul a peste 45 de milioane de alegători, dintr-un total de 53 de milioane. Însă rezultatele parţiale sugerează o prezenţă la vot de aproape 23 de milioane de alegători.

Într-o încercare de a mări rata de participare la urne, autorităţile din Egipt au anunţat marţi seară că vor prelungi scutinul cu încă 24 de ore, deşi iniţial acesta fusese stabilit pentru două zile. Chiar şi aşa, majoritatea secţiilor de votare au fost aproape pustii miercuri, informează sursa citată.

Măsura de a prelungi durata scrutinului a fost criticată intens de opoziţie, precum şi de câteva organizaţii de apărare a drepturilor omului, care au caracterizat scrutinul ca fiind o „farsă”.

Analiştii politici consideră că prezenţa redusă la alegeri arată popularitatea scăzută pe care o va avea al-Sissi în Egipt, mai ales că în cadrul acestui scrutin el nu a beneficiat de un contracandidat serios, singurul său adversar fiind liderul de stânga, Hamdeen Sabbahi.

Mareşalul Abdel Fattah al-Sissi este cel care a condus armata egipteană atunci când aceasta l-a îndepărtat de la putere pe Mohamed Morsi, primul şef de stat ales democratic în Egipt.

Organizaţia Frăţia Musulmană, principala susţinătoare a fostului preşedinte Morsi, a fost la rândul ei repremată şi interzisă de către mareşalul Abdel Fattah al-Sissi.


Citeşte şi:

Egiptenii îşi aleg astăzi noul preşedinte

Egiptenii sunt chemaţi la vot la aproape un an de la înlăturarea prin lovitură de stat a lui Mohamed Morsi, primul preşedinte ales democratic în Egipt după căderea regimului totalitarist controlat de Hosni Mubarak. Favoritul în cursa prezidenţială este mareşalul Abdel Fattah al-Sisi, cel care a condus armata atunci când aceasta a ieşit pe străzi pentru a îndepărta Frăţia Musulmană de la putere, în iunie 2013.

Judecaţi în cinci minute: 683 de membri ai Frăţiei Musulmane, condamnaţi la moarte

Un tribunal din Egipt a condamnat la moarte, în cursul zilei de azi, 683 de susţinători ai organizaţiei islamiste „Frăţia Musulmană”, în frunte cu liderul mişcării, Mohammed Badi, anunţă Al Jazeera. Instanţa a confirmat, de asemenea, condamnarea la moarte a 37 din cei 529 de membri ai frăţiei, judecaţi în cadrul unui proces anterior, din 24 martie.

Tortura în Egipt, o practică aflată la ordinea zilei

Torturarea minorilor chiar în vârstă de 15 ani de către forţele de securitate din Egipt este o practică aflată la ordinea zilei, afirmă foşti deţinuţi, potrivit site-ului britanic BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite