Două cutremure, soldate cu pagube materiale, s-au produs în sudul Filipinelor

0
Publicat:

Două cutremurenau avut loc marţi în sudul Filipinelor. Seismele au provocat pagube materiale şi au determinat sute de oameni să-şi abandoneze locuinţele, au anunţat autorităţile locale, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Cutremur în Filipine. FOTO Facebook Jeric Diwanay Pawin
Cutremur în Filipine. FOTO Facebook Jeric Diwanay Pawin

Primul dintre seisme a avut magnitudinea 6, conform Institutului american de seismologie (USGS) și s-a produs în jurul orei locale 14 (06 GMT), la câţiva kilometri de oraşul Maragusan din provincia muntoasă Davao de Oro, situată pe insula Mindanao, în sudul arhipelagului filipinez.

Autorităţile locale nu au raportat victime sau pagube semnificative în urma acestui cutremur.

Cutremurul a durat aproximativ 30 de secunde şi a fost urmat de replici, a declarat Stephanie Clemen, şeful poliţiei din Tagum, la circa 40 de kilometri de Maragusan.

Case prăbușite

Cel de-al doilea cutremur a avut magnitudinea 5,6 și a lovit oraşul vecin New Bataan, la aproape trei ore după producerea primului seism, provocând prăbuşirea mai multor case.

Potrivit declarațiilor unui oficial al Agenţiei de gestionare a dezastrelor din New Bataan, Lynne Dollolasa, aproape 300 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în satul Andap, unde „un anumit număr de case s-au prăbuşit".

O sută de răniți

Aproape o sută de persoane aflate într-un centru comercial din oraşul Tagum, în provincia vecină Davao de Nord, au fost rănite de bucăţi de sticlă în timp ce fugeau din clădire, a declarat un purtător de cuvânt al provinciei, Jay Suaybaguio.

Pe contul de Facebook al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor din Davao du Nord au fost postate fotografii care arătau bucăţi de tavan prăbuşite în interiorul Tagum Mall, pagube atribuite „consecinţelor legate de cutremur".

Autorităţile din Davao du Nord au suspendat marţi şi miercuri activitatea angajaţilor, precum şi cursurile în şcoli, pentru a permite verificarea clădirilor publice şi a infrastructurii.

Cutremure în aproape fiecare zi

Seismele de pământ se produc aproape zilnic în Filipine, ţară aflată în „Cercul de Foc al Pacificului", o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică.

În octombrie 2022, un seism puternic, cu magnitudinea de 6,4, s-a produs în nordul Filipinelor.  Cutremurul a lovit oraşul Dolores din provincia muntoasă Abra, provocând rănirea mai multor persoane, distrugerea mai multor clădiri şi întreruperea electricităţii în cea mai mare parte a regiunii.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite